Hlavní obsah

Katoličtí kněží a řeholní osoby musejí hlásit sexuální zneužívání, nařídil papež

Řím

Papež František reaguje na kritiku, že katolická církev dostatečně nebojuje proti sexuálnímu zneužívání ze strany kněží. Nařídil, že kněží i řeholní osoby jsou povinni okamžitě nahlásit církevnímu představenému nebo přímo Vatikánu sexuální zneužívání dětí i dospělých či jeho krytí. Nařízení je obsaženo v dekretu, který svatý otec vydal ve čtvrtek, napsala agentura DPA.

Foto: Pool, Reuters

Papež František

Článek

„Zatímco byla dosud tato povinnost do jisté míry ponechána na osobním svědomí, nyní se stává univerzálním právním ustanovením,“ řekl šéf tiskového oddělení Vatikánu Andrea Tornielli. Nařízení vstupuje v platnost 1. června.

V apoštolském dopise „Vos estis lux mundi“ (Jste světlem světa) se uvádí, že katolické diecéze po celém světě musejí zřídit nejpozději do června roku 2020 „jedno nebo více stálých kontaktních míst“ pro případné oznámení.

Katolická církev se ocitla kvůli případům sexuálního zneužívání katolickými kněžími, jeptiškami či členy řeholních řádů v jedné z nejhorších krizí důvěry. Během pontifikátu Benedikta XVI., předchůdce současného papeže Františka, vyšly najevo případy masivního sexuálního zneužívání dětí, které měli na svědomí klerici. Benedikt XVI. zbavil během let 2011 a 2012 kněžství téměř 400 duchovních kvůli těmto trestným činům.

Papež František vyhlásil nulovou toleranci případům sexuálního zneužívání duchovními římskokatolické církve. Veřejnost ale na svatého otce tlačí a žádá, aby tyto proklamace byly následovány reálnými skutky v boji proti zneužívání dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám