Hlavní obsah

Pokračuje stávka pilotů skandinávských aerolinek SAS, ruší se lety do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Stávka pilotů skandinávských aerolinek SAS kvůli mzdám pokračuje v úterý již pátým dnem. Aerolinky již dříve uvedly, že v pondělí a v úterý budou nuceny zrušit kvůli stávce 1213 letů, což bude mít dopad na 110 000 cestujících.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

¨V pondělí byly kvůli stávce zrušeny i tři páry letů mezi Prahou a Oslem, Kodaní a Stockholmem. Zrušen je i úterní let SK 1767 mezi Stockholmem a Prahou.

Časově neomezená stávka začala v pátek po kolapsu jednání o mzdách se svazem SAS Pilot Group, který zastupuje zhruba 95 procent pilotů firmy ve Švédsku, Norsku a Dánsku. [celá zpráva]

Včetně úterý muselo být kvůli stávce zrušeno kolem 70 procent všech letů, což se dotýká asi 280 000 cestujících.

Stávka silně poškozuje aerolinky. Analytici společnosti Sydbank už dříve odhadli, že stávka přijde SAS na 60 milionů až 80 milionů švédských korun (144 milionů až 193 milionů Kč) denně. Očekávaný čistý zisk firmy by tak stávka smazala za dva týdny.

SAS roky snižují náklady kvůli konkurenci nízkonákladových společností jako Norwegian Air a Ryanair. V roce 2012 se společnost dostala na pokraj bankrotu, výměnou za záchranný úvěr prodala majetek, snížila mzdy a zrušila tisíce pracovních míst. V posledních čtyřech letech byla v zisku. Aerolinky se však opět dostávají do problémů mimo jiné kvůli nárůstu nákladů na pohonné hmoty, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám