Hlavní obsah

Pilot letounu s fotbalistou Salou byl barvoslepý a nesměl létat v noci

Novinky,

David Ibbotson, pilot malého letadla, na jehož palubě byl argentinský fotbalista Emilian Sala, byl zřejmě barvoslepý a nesměl létat v noci, uvedla BBC s odkazem na své zdroje. Letoun se 21. ledna zřítil večer nad kanálem La Manche. Britský úřad pro letectví informaci zatím nepotvrdil, vyšetřování nehody nebylo ještě ukončeno.

Foto: AFP PHOTO / AAIB, Profimedia.cz

Vrak Salova letadla na dně moře

Článek

Osmadvacetiletý Sala zahynul na cestě z francouzského Nantes do velšského Cardiffu, kde ho fotbalový klub působící ve slavné anglické Premier League koupil za částku 17 milionů eur  (439,5 milionu korun). Hráčovo tělo se objevilo až po několika týdnech hledání, pilotovo se stále nenašlo.

Letadlo tehdy z radarů zmizelo severně od druhého největšího Normanského ostrova – Guernsey – ve 20:16 místního času.

Potřeboval i brýle na čtení

Již dříve jsme psali, že pilot Ibbotson nedisponoval licencí pro komerční lety. Vyšetřovatelé tak nyní musejí určit, zda šlo v případě oné cesty o soukromý let či nikoli. Na jejich rozhodnutí závisí případný trest pro majitele letadla i finanční kompenzace od pojišťoven.

Ibbotson byl podle nových zjištění navíc pravděpodobně i barvoslepý a licence ho opravňovala pouze k letům za denního světla, píše BBC Wales.

Foto: Handout, Reuters

Vrak letadla, v němž cestoval Emiliano Sala, na dně moře

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Fanoušek francouzského klubu FC Nantes drží snímek pohřešovaného fotbalisty Emiliana Saly.

Regulační úřady údajně potvrdily, že Ibbotson z Crowle v anglickém Severním Lincolnshiru nevlastnil „noční razítko“ na licenci britského soukromého pilota. Jeho licence tedy byla podle BBC omezená, z jeho záznamů rovněž vyplývalo, že potřeboval brýle na blízko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám