Hlavní obsah

EU stále neví, co se zachráněnými uprchlíky, ze Středozemního moře tak stáhne lodě

Aktualizováno

Rozhodnutí členských zemí Evropské unie o půl roku prodloužit činnost operace EU Sophia, ale zároveň dočasně zastavit práci všech plavidel v ní působících, evropské námořní operaci v zásadě znemožňuje účinným způsobem naplňovat mandát. Novinářům to ve středu řekla mluvčí komise Maja Kocijančičová s tím, že tento názor zastává i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Foto: Frontex

Záchrana uprchlíků z lodě ve Středozemním moři

Článek

Předběžná dohoda diplomatů zemí EU z úterního večera o další podobě operace, která byla zahájena kvůli vysokému počtu migrantů připlouvajících v roce 2015 přes Středozemní moře do Evropy, musí být ještě do konce měsíce formálně schválena.  Ve středu ji schválili velvyslanci, vlády mají čas do čtvrtka na případné námitky v rámci takzvané tiché procedury.

Poté ukončí velitel Sophie veškerou činnost plavidel zapojených do operace, uvedla Kocijančičová: „My se budeme snažit zmírnit efekty, které to bude mít, ale je zjevné, že mandát naplňován nebude.”

Důraz má být nově kladen na pozorování oblasti ze vzduchu a na pokračování výcviku libyjské pobřežní stráže, která by měla migranty z moře vyzvedávat. Důvodem je, že se Itálie brání tomu, aby v jejích přístavech končili zachránění migranti.

Pozastavení námořních operací podle Kocijančičové přímo souvisí s marnou snahou vymyslet, co mají evropské lodě nasazené v operaci Sophia se zachráněnými migranty dělat.

Sophia však má také pátrat po převaděčích a kontrolovat embargo OSN na dovoz zbraní do Libye a na nelegální vývoz ropy z ní.

Reklama

Výběr článků

Načítám