Hlavní obsah

Mayová dál zkouší protlačit brexitovou dohodu, podporu stále nemá

– Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová zatím nechce, aby Dolní sněmovna hlasovala o dohodě o odchodu Velké Británie z Evropské unie, uvedla v pondělí. Snaží se jednat nejen s lídry stran, ale i jednotlivými poslanci a získat pro vyjednanou brexitovou dohodu podporu. Znovu zopakovala, že Evropská unie dohodu měnit nebude.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Tato sněmovna dvakrát zamítla dohodu, ale nyní se musí rozhodnout,“ řekla premiérka.

Jako jediné možné řešení vidí dohodu o podmínkách brexitu, kterou vyjednala s Bruselem. Zopakovala poslancům, že Unie dohodu měnit nebude. Proto je podle ní nutný kompromis a kompromis je také vyjednaná dohoda.

Opětovné hlasování ale zatím nechce, protože by pravděpodobně dopadlo stejně jako dvě předchozí. „V současné době není pro dohodu ve sněmovně vyjednaná dostatečná podpora, aby se ji na třetí pokus podařilo prohlasovat,“ řekla Mayová.

Brexit
Odchod Velké Británie z EU odhlasovali voliči těsnou většinou v referendu v roce 2016. Původně mělo dojít k brexitu letos 29. března, nakonec Britové požádali EU o odklad. Vyjednanou „rozvodovou“ dohodu s EU totiž neschválil britský parlament. Nyní je variant několik. Sedmadvacítka připouští odklad do 22. května pod podmínkou, že Dolní sněmovna vyjednanou dohodu o podmínkách brexitu schválí, nebo odklad do 12. dubna, což je považováno za mezní datum pro přijetí rozhodnutí, zda se Britové zúčastní květnových evropských voleb.

Původně se počítalo s tím, že by se o dohodě mohlo opět hlasovat v úterý, nynější vývoj naznačuje, že v tomto týdnu se spíš budou konat jednání, aby získala podporu.

Premiérka současně uvedla, že zemi nepovede z unie bez dohody, pokud si parlament nebude přát opak.

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn ale varoval, že riziko neřízeného odchodu Velké Británii stále hrozí. Chce proto, aby iniciativu převzal parlament. „Parlament musí vyslat vzkaz. Musí se vyčistit ovzduší a zastavit chaotismus vlády,“ řekl.

Návrh usnesení, které by takové řešení umožnilo, Mayová jménem vlády odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám