Hlavní obsah

Francie nasadila proti žlutým vestám policii i vojáky

• Aktualizováno

Ve Francii během soboty pokračují protesty takzvaných žlutých vest. Doprovází je nebývalá bezpečnostní opatření. Pařížský bulvár Champs-Élysées mají demonstranti zakázaný, akci monitorují i vojenské složky.

Záznam: Protesty žlutých vest v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Nebývalá bezpečnostní opatření ve Francii doprovází pokračující protivládní protesty takzvaných žlutých vest. Prezident Emmanuel Macron v reakci na násilnosti z minulého víkendu v Paříži i v dalších městech rozmístil vojáky, především před vládní budovy a k dalším exponovaným místům.

Pařížská policie v pátek oznámila, že demonstranty během již devatenácté protestní soboty nevpustí na bulvár Champs-Elysées a další místa v centru metropole. Tvrdší přístup úřadů je reakcí na násilnosti více než 1500 radikálů, kteří v hlavním městě minulý týden zapálili banku či rabovali obchody a restaurace. Policie použila slzný plyn a vodní děla a přes 150 lidí zadržela.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Příslušník tzv. žlutých vest prchá před policií v Nice.

Očekává se, že při sobotní demonstraci projdou francouzskou metropolí tisíce lidí. Aby předešly násilí či rabování v centru města, zakázaly úřady protesty jak na proslulém bulváru a v jeho okolí, tak u prezidentského Elysejského paláce a u sídla parlamentu.

Zatýkání v Nice

Premiér Edouard Philippe oznámil, že podobné zákazy budou přes víkend platit také na dalších místech ve Francii, například na náměstí Capitole v Toulouse či před Pey-Berland v Bordeaux. V Nice je situace podle zpravodaje agentury AFP zmatená: několik desítek příslušníků pořádkových sil se několikrát snažilo demonstranty rozprášit, přičemž při jednom policejním výpadu upadla starší žena a zranila se. Hasiči ji evakuovali do bezpečí.

Část demonstrantů usedla, zpívala hymnu a vykřikovala "Svobodu!". "Budeme postupovat nemilosrdně proti výtržníkům. To, co chtějí, není dialog, požadují jedině násilí," prohlásila ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová před policisty, četníky a příslušníky pořádkových sil CRS v Carcassonne, uvedl list Le Parisien na svém webu. Ve velké části Nice a okolních obcích má až do pondělního poledne platit zákaz demonstrací kvůli nedělní schůzce francouzského a čínského prezidenta.

Lidé oblečení do žlutých vest protestují ve Francii proti vládě a prezidentovi každou sobotu od 17. listopadu loňského roku. Původně byl jejich hněv namířen proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily. Nyní kritizují žluté vesty mnoho různých aspektů reformní politiky současného kabinetu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty ve Francii pokračovaly již 18. sobotuVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám