Hlavní obsah

Rusko popřelo, že na Krymu rozmístilo rakety Iskander a bombardéry Tu-22M3

Moskva

Předseda branného výboru dolní komory ruského parlamentu Vladimir Šamanov v úterý popřel pondělní zprávy o rozmístění raket Iskander a strategických nadzvukových bombardérů Tu-22M3 na anektovaném ukrajinském Krymu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Bombardéry Tupolev Tu-22M3

Článek

Šamanov řekl TASSu: „Hovořit o rozmístění bombardérů Tu-22M3 a raketových komplexů Iskander-M není třeba, protože tam teď prostě nejsou.“ Dodal že „dříve zveřejněné informace neodpovídají skutečnosti“.

O rozmístění bombardérů a raket v pondělí mluvil předseda branného výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Bondarev. Agentuře RIA Novosti řekl, že Rusko se rozhodlo rozmístit na anektovaném Krymu letouny Tu-22M3, schopné nést jaderné rakety, v reakci na budování systému protiraketové obrany USA v Rumunsku. Dodal, že tyto stroje budou navíc brzy modernizovány, aby překonaly protiraketovou obranu kdekoli v Evropě. [celá zpráva]

Sama RIA Novosti ještě v pondělí večer sdělila, že podle Bondarevovy tiskové služby uvedená informace „byla rozšířena omylem“. Se stejným sdělením přišla v úterý i ruská televize RT spolu s konstatováním, že rozmístění bombardérů Тu-22М3 popřely branné a bezpečnostní výbory obou parlamentních komor.

„V současné době je na Krymu vytvořené dostatečné mezidruhové uskupení sil schopné odrazit jakékoli pokusy o napadení potenciálním nepřítelem,“ dodal pro TASS Šamanov.

Připomněl přitom, že během posledních dvou let byly na Krymu rozmístěny čtyři divize protivzdušných raketových systémů S-400 Triumf a systémy protivzdušné obrany blízkého dosahu Pancir S2, který je vyzbrojen rychlopalnými protiletadlovými děly ráže 30 mm a raketami země-vzduch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám