Hlavní obsah

Ze slovenského muzea zmizelo 248 zbraní, včetně vzácných šavlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Z trenčínského muzea zmizelo 248 historických střelných a sečných zbraní za asi sto tisíc eur (2,5 miliónu korun) Většina pocházela z 19. a 20. století. Zjistila to dva roky trvající revize sbírky zbraní.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Šéf revizní komise Libor Bernát agentuře TASR řekl, že chybí 84 pušek, 13 samopalů, 14 revolverů, jeden kulomet, 58 šavlí a další sečné zbraně. Podle historika Trenčínského muzea Vladimíra Pinďáka z chybějících zbraní byly nejvzácnější orientální zahnuté šavle jatagan. „Byly vykládané slonovinou, krásně zdobené s arabskými nápisy. Byly to velmi vzácné kousky,“ řekl Pinďák.

Muzeum upozornilo, že některé střelné zbraně mohly být po úpravách funkční. Muzeum už podalo trestní oznámení. Zástupce ředitele Tomáš Michalík odhadl škodu na víc než 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) s tím, že historická hodnota předmětů je nevyčíslitelná.

Muzeum vlastní celkem 180 000 sbírkových předmětů. Podle nového ředitele muzea Petra Martiniska muselo rozkrádání předmětů trvat několik let až desetiletí. „Jak se zbraně podařilo dostat z muzea, bude předmětem vyšetřování,“ dodal ředitel. Muzeum podalo trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám