Hlavní obsah

Pobodaný primátor Gdaňsku má vážně poraněné srdce

– Gdaňsk • Aktualizováno

Stav pobodaného primátora Gdaňsku Pawla Adamovicze zůstává i v pondělí velmi vážný a další prognóza je nejistá. Uvedla to polská tisková agentura PAP s odvoláním na lékaře z univerzitní kliniky v Gdaňsku. I když byl už operován, stále není jasné, zda přežije.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na starostu GdaňskuVideo: Reuters

 
Článek

Adamovicz podstoupil v noci na pondělí pětihodinovou operaci srdce a jeho stav je velice vážný, uvedl lékař Tomasz Stefaniak, jeden z týmu odborníků, kteří o starostu pečují.

„Pacient žije. Klíčové budou nejbližší hodiny,“ řekl Stefaniak podle listu Gazeta Wyborcza.

Při operaci bylo třeba provést transfuzi krve. Spotřebováno bylo 41 krevních jednotek, tedy cca dvacet litrů. Adamowicz utržil rány v oblasti srdce a také v břišní dutině. Nemocnice požádala, aby přišli další dárci s vhodnou skupinou.

Podle deníku jedna z ran přerušila aortu, která přivádí krev do srdce. Pacient musel být podle neoficiálních informací během operace resuscitován, stejně jako předtím na místě činu.

Foto: Anna Rezulak, ČTK/AP

Útočník zcela vlevo s nožem v ruce se dostal na pódium a míří ke starostovi. Snímek zachycuje jen pár vteřin před útokem.

Podezřelým z útoku je 27letý Stefan W., který podle informací polského listu na politika zaútočil 15centimetrovým vojenským nožem. Po násilném činu byl zadržen a během pondělí by si měl vyslechnout obvinění z pokusu o vraždu, napsala Gazeta Wyborcza.

Třiapadesátiletý primátor hovořil na pódiu při tradiční polské dobročinné akci, když na scénu v neděli okolo 20:00 SEČ vběhl muž, který ho pobodal. Televizní stanice TVN24 uvedla, že muž z pódia vykřikoval cosi o tom, že byl během vlády nyní opoziční Občanské platformy (PO) neprávem uvězněn. Adamowicz byl dříve členem této strany.

Foto: Anna Rezulak, ČTK/AP

Starosta Gdaňsku Pawel Adamowicz (vpravo) krátce před tím, než ho útočník na pódiu pobodal.

Primátorem Gdaňsku je Adamowicz od roku 1998, už pošesté byl do této funkce zvolen loni v listopadu. V 80. letech byl součástí protikomunistického odborového svazu Solidarita, který v přístavním městě vznikl. Je považován za liberála, podporuje například boj za práva sexuálních menšin a loni se zastal i místní židovské komunity poté, co na gdaňskou synagogu zaútočili vandalové.

Reklama

Výběr článků

Načítám