Hlavní obsah

Šéf slovenského parlamentu Danko rigorózní práci opsal, o titul ale nepřijde

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana) použil ve své rigorózní práci nepřiměřené množství cizích textů, aniž je správně citoval, uvedla v pátek kontrolní komise Univerzity Mateje Bela v Banské Bystrici. Ve své 72stránkové rigorózní práci opsal celých 63 stránek. Přitom na základě této práce mu škola udělila v roce 2000 titul doktora práv.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Danko

Článek

Vzhledem k současnému vysokoškolskému zákonu mu škola nemůže titul doktora práv odebrat. Umožnit jim to má až novela, kterou kabinet ve středu projednal.

Komise v prohlášení neoznačila Dankovu práci za plagiát, což zdůvodnila tím, že slovenský právní řád nezná pojmy plagiát či kompilát. Předseda komise Vladimír Janiš řekl, že Danko použil ve své práci nepřiměřené množství cizích textů, které se nedají považovat ani za parafráze. „Zjistili jsme, že 63 stránek v práci Andreje Danka obsahuje shody se zdrojovou literaturou,“ řekl Janiš.

Podle Denníku N je hned prvních 25 stránek údajně zkopírováno z české publikace Základy správní vědy autora Dušana Hendrycha. „Za předpokladu, že se rozsáhlé části práce shodují slovo od slova s učebnicemi a se skripty, přičemž jen minimální fragmenty jsou přiznané jako citace, jde o plagiát,“ řekl listu Peter Kováč z katedry trestního práva a kriminologie právnické fakulty Trnavské univerzity.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Verdikt kontrolní komise Univerzity Mateje Bela (UMB) v Banské Bystrici

Závěrečné práce studentů vysokých škol v době vzniku Dankovy práce ještě nepodléhaly kontrole pomocí speciálního software na odhalování plagiátů. „Svoji rigorózní práci jsem dělal s nejlepším vědomím a svědomím, v souladu s tehdy platnými právními předpisy a technickými možnostmi,“ obhajoval se Danko.

Ten v posledním prohlášení uvedl, že zprávu komise bere na vědomí. „Oceňuji, že komise konstatovala, že mé rigorózní řízení proběhlo plně v souladu s platnými předpisy a že nebyl porušený žádný zákon. V celém textu není ani jednou použité slovo plagiát, které si mí oponenti tak moc přáli. Komisi veřejně děkuji, že nepodlehla tlaku médií a politiků a nevydala vůči mně účelový rozsudek,“ řekl Danko.

Plagiátorskou kauzu spojenou s vysokoškolskými pracemi zažila i Česká republika. Ve vládě kvůli tomu krátce po jejím jmenování skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá z ANO a ministr práce Petr Krčál z ČSSD. Podezření z plagiátorství kvůli citacím čelil i ministr obrany za ANO Lubomír Metnar.

Reklama

Výběr článků

Načítám