Hlavní obsah

Řecká justice rozhodla podle práva šaría, evropský soud to zatrhl

– Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva ve středu rozhodl, že Řecko diskriminuje část svých občanů tím, že na svém území umožňuje aplikací islámského práva šaría. Soud se jednomyslně zastal řecké muslimky, které byla upřena část dědictví po jejím muži na základě tradičního práva věřících muslimů.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Na štrasburský soud se v roce 2014 obrátila řecká vdova Molla Saliová, které manžel v poslední vůli odkázal všechen svůj majetek. Jeho sestry však závěť úspěšně napadly u soudu, který rozhodoval na základě islámského práva a přiřkl jim tři čtvrtiny dědictví.

Jednomyslné rozhodnutí

Evropský soud dal ve středeční rozsudku za pravdu Saliové s tím, že Řecko porušilo článek 14 Evropské úmluvy o lidských právech, který zakazuje diskriminaci. Všech 17 soudců se shodlo na tom, že Řecko "bez objektivního a rozumného zdůvodnění" umožnilo, aby byl dědický spor Saliové rozhodnut jinak, než bývá pravidlem u nemuslimských řeckých občanů.

V severovýchodní části Řecka, kde žije asi stotisícová muslimská menšina, fungují islámské soudy řídící se principy, které podle kritiků porušují mezinárodní úmluvy o lidských právech, k jejichž dodržování se evropské země zavázaly. Řecký parlament přijal podle agentury AP letos v lednu normu omezující pravomoci těchto soudů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám