Hlavní obsah

Kosovský parlament schválil vznik armády, může to destabilizovat region

– Priština

Kosovský parlament v pátek velkou většinou schválil transformaci Kosovských bezpečnostních sil na pravidelnou armádu. Informují o tom tiskové agentury. Srbsko už dříve varovalo, že tento krok ohrozí mír v regionu. Zákonodárci z řad etnických Srbů hlasování bojkotovali.

Foto: Laura Hasani, Reuters

Kosovské bezpečnostní složky

Článek

Pro návrhy trojice zákonů týkajících se přeměny Kosovských bezpečnostních sil, které mají 4000 příslušníků, na pravidelnou armádu hlasovalo podle agentury AP 107 ze 120 poslanců. Předseda parlamentu Kadri Veseli hlasování označil za začátek nové epochy pro Kosovo.

Srbsko se obává, že účelem tohoto kroku je etnicky vyčistit sever Kosova, kde mají převahu etničtí Srbové. Vláda v Prištině taková tvrzení zásadně odmítá. Na znamení protestu kosovští Srbové vyvěsili v oknech a na balkonech srbské vlajky.

Mezinárodní síly KFOR ve čtvrtek preventivně rozmístily své jednotky u kosovsko-srbské hranice.

Bělehrad ztratil faktickou kontrolu nad Kosovem v roce 1999, když nálety NATO ukončily krvavý konflikt v tomto regionu a přinutily ke stažení srbské ozbrojené síly. Kosovští Albánci pak v roce 2008 vyhlásili nezávislost bývalé jihosrbské autonomní oblasti. V Kosovu zůstalo kolem 120 tisíc obyvatel srbské národnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám