Hlavní obsah

Rusko uvolnilo blokádu Azovského moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko uvolnilo Kerčský průliv pro plavbu ukrajinských lodí a zmírnilo blokádu přístavů Berďansk a Mariupol, oznámil v úterý ukrajinský ministr pro infrastrukturu Volodymyr Omeljan. Jeho slova citoval list Ukrajinska pravda.

Foto: Reuters

Ruská minolovka Viceadmirál Zacharin v Kerčském průlivu

Článek

„Blokáda přístavů Berďansk a Mariupol byla částečně uvolněna. Lodě mohou proplouvat Kerčským průlivem do ukrajinských přístavů,“ řekl ministr.

„Lodě zastavené ruskou stranou se tak jako dřív kontrolují, ale plavba je částečně obnovena,“ upřesnil Omeljan, podle kterého čeká na vplutí do Azovského moře 17 lodí. Odplout do Černého moře podle něj chce jedna, dalších devět lodí se nachází v obou ukrajinských přístavech.

Omeljan zdůraznil, že uvolnění blokády bylo možné díky koordinovaným akcím ukrajinských úřadů, rychlé a tvrdé mezinárodní reakci a tlaku zahraničních masmédií.

Foto: Mapy.cz

Kyjev: Rusko zneužívá právo na kontroly

Rusko má podle smlouvy s Ukrajinou z roku 2003 právo namátkové kontroly lodí v Kerčském průlivu, které podle Kyjeva Moskva zneužívá. V září ruský parlament schválil zákon, který zmocňuje jednotky národní gardy vykázat z Kerčského průlivu cizí lodě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda posiluje své pozice v MariupoluVideo: Reuters

Před týdnem Rusko neumožnilo vjezd třem ukrajinským lodím. Když se dělové čluny neobrátily, Rusko je za použití síly zadrželo a jejich posádky poslalo do vazby. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám