Hlavní obsah

Rada EU se shodla na změně podmínek práce řidičů kamionů

Ministři dopravy členských států EU se v noci na úterý shodli na své vyjednávací pozici v otázce klíčové reformy dopravního sektoru. Ta se týká mimo jiné pracovních podmínek řidičů kamionů, pravidel vysílání řidičů a přístupu na trh silniční dopravy. Na řidiče mezinárodní kamionové dopravy by se nově měla vztahovat jiná pravidla než na ostatní pracovníky vyslané do ciziny, o což ČR dlouhodobě usiluje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„A dohoda je na světě. Po roce a půl velmi ostrých jednání se členské státy dohodly na budoucích pravidlech mezinárodní silniční dopravy v EU. Poslední krok byl jednoznačně nejtěžší. Teď je řada na Evropském parlamentu,” napsal na Twitteru Jaroslav Zajíček z českého zastoupení při EU.

„Dnešní dohoda je o zajištění spravedlivějších pravidel pro řidiče a dopravce a zvýšení efektivity národních kontrolních úřadů. Profesionální řidiči budou těžit z lepších pracovních podmínek a dopravci operující napříč různými členskými státy budou mít větší právní jistotu,” uvedl rakouský ministr dopravy a inovací Norbert Hofer.

Součástí dohody je úplné vynětí tranzitu a bilaterální přepravy z pravidel vysílání pracovníků, o což ČR dlouhodobě usilovala. V otázce takzvané kabotáže, tedy provozování dopravy uvnitř jiného členského státu, zůstává zachován stávající režim umožňující tři operace v sedmi dnech. Nově je pak stanoveno období takzvaného „cooling off” neboli přestávky mezi kabotáží v podobě pěti dní.

Řidiči je podle pravidel umožněno trávit dva zkrácené týdenní odpočinky po sobě v kabině vozidla, pravidelný týdenní odpočinek musí ale trávit mimo vozidlo. Dopravce musí organizovat práci řidiče tak, aby mu bylo umožněno vrátit se domů každé tři nebo čtyři týdny, a to v závislosti na čerpání odpočinku. Dále by podle nových pravidel měla vozidla provozující mezinárodní dopravu a kabotáž být do konce roku 2024 vybavena smart tachografy druhé generace. V mezidobí bude řidič muset zadávat kód země v současném tachografu ihned po překročení hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám