Hlavní obsah

Bývalý norský ministr měl sexuálně zneužívat migranty

Oslo

Bývalý norský ministr rybolovu Svein Ludvigsen byl ve středu obviněn, že po dobu několika let sexuálně zneužíval tři mladé žadatele o azyl. Informoval o tom norský list Verdens Gang, podle něhož někdejší vysoký politik veškerá obvinění popírá.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Bývalý norský ministr rybolovu Svein Ludvigsen

Článek

Podle prokuratury se nyní 72letý Ludvigsen se svými oběťmi sexuálně stýkal mezi roky 2011 a 2017, kdy působil jako guvernér severonorské provincie Troms. Scházel se s nimi ve svém domově, na chatě, v hotelu, a dokonce i ve svém úřadu.

Zneužívat měl i mentálně postiženého

Prokuratura uvedla, že Ludvigsen zneužíval svého postavení a zranitelnosti tří podstatně mladších, osamělých žadatelů o azyl, z nichž jeden je lehce mentálně postižený.

"Ludvigsen zneužil postižení tohoto muže a jeho důvěry, vyhledal ho v jeho bydlišti, slavnostně mu předal dokument o udělení norského občanství a také ho přesvědčil, že jako guvernér má pravomoc ho tohoto občanství kdykoli zbavit," uvedla k případu handicapovaného migranta prokuratura. "Na základě těchto skutečností ho pak v hotelu přiměl k sexu."

Než se stal guvernérem provincie Troms, zastával Ludvigsen v letech 2001 až 2006 post ministra rybolovu. Byl také místopředsedou Konzervativní strany Höyre.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám