Hlavní obsah

Rusko-ukrajinská krize se vyostřuje, Kyjev už mluví o válečném stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují z odpovědnosti za incident u břehů anektovaného Krymu v Kerčském průlivu, spojujícím Černé a Azovské moře, kde ruští pohraničníci v neděli podle původních informací zajali tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a 23 námořníků. Rusko v pondělí oznámilo, že zajalo celkem 24 Ukrajinců.

Foto: Volokin Yevgeny, Reuters

Lodě ukrajinské pobřežní stráže kotví v Černém moři.

Článek

Rusko v pondělí prostřednictvím své ombudsmanky ujistilo, že tři zranění Ukrajinci nejsou v ohrožení života. V reakci na incident ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal dekret o vyhlášení válečného (či výjimečného) stavu, který má ještě v pondělí odpoledne schvalovat parlament.

Kvůli incidentu se v pondělí rovněž sejde Rada bezpečnosti OSN, Komise NATO-Ukrajina či rada Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Z Kyjeva znějí výzvy ke zpřísnění západních sankcí proti Rusku.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident návrhem zavedení výjimečného stavu reaguje na situaci, kdy ruské síly v neděli zabavily tři ukrajinská plavidla, dva dělové čluny a jeden remorkér, jež chtěly Kerčským průlivem, přes který nedávno Rusové postavili most na anektovaný Krym, proplout do Azovského moře. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Uvízlé lodě a stíhačky nad Kerčským průlivemVideo: Reuters

Na ruské ministerstvo zahraničí se v pondělí také dostavil ukrajinský chargé d´affaires Ruslan Nimčynskyj, který si podle informací ruských diplomatů vyslechl ruský protest proti „agresivnímu a provokativnímu počínání” Ukrajiny v Kerčském průlivu. Nimčynskyj na žádné dotazy novinářů neodpověděl.

Mayová: Akt ruské agrese

Britská premiérka Theresa Mayová ústy svého mluvčího kerčský incident odsoudila jako akt "ruské agrese" a důkaz destabilizujícího chování Ruska v oblasti. Pozice Spojeného království je podle mluvčího jasná. "Lodě musejí mít právo volné plavby do ukrajinských přístavů v Azovském moři. Vyzýváme obě strany ke zdrženlivosti. Rusko nesmí používat sílu k ještě silnějšímu tlaku na Ukrajinu," prohlásil.

Německá kancléřka Angela Merkelová o krizové situaci hovořila telefonicky s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Řekla mu, že její země udělá vše pro to, aby se napětí mezi Ukrajinou a Ruskem uvolnilo. "Vyjádřila znepokojení nad eskalací ruské ozbrojené agrese," uvádí web prezidenta Porošenka ve zprávě o telefonátu.

Přiznali střelbu

Rusové zadrželi 24 ukrajinských námořníků a šest jich podle Kyjeva postřelili. Ruská strana střelbu přiznává, zraněni však podle ní byli jen tři lidé.

Obě strany se viní navzájem. Rusové tvrdí, že Ukrajinci narušili jejich vody, podle Ukrajiny se ale incident udál v mezinárodních vodách. Kyjev navíc tvrdí, že ruskou stranu o konvoji plavidel mířícím do Mariupolu předem informoval.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám