Hlavní obsah

Nohavica převzal medaili od Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli na slavnostní recepci u příležitosti Dne národní jednoty udělil Puškinovu medaili českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi. Informují o tom agentury RIA Novosti a TASS. Medaili si Nohavica převzal v Kremlu osobně a v ruštině poděkoval.

Nohavica převzal medaili od PutinaVideo: Kremlin.ru

 
Článek

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Třícentimetrová stříbrná cena má na lícové straně profil ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, na rubu jeho podpis a pořadové číslo.

„Český bard”, jak Nohavicu nazvala agentura RIA Novosti, dostal podle dřívějších informací Kremlu ocenění za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur.

Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin uděluje Puškinovu cenu Jaromíru Nohavicovi.

„Je to pro mě velká čest. Vzpomínám, jak jsem před 35 lety jako mladý bard s kytarou v Ostravě zpíval píseň Bulata Okudžavy,” řekl na pódiu Nohavica, načež část písně Okudžavy „A líto mi je” zanotoval.

„Alexandr Sergejevič (Puškin) je tu dnes se mnou, jako všichni ruští básníci a bardi, které jsem četl, zpíval či překládal. (...) Když zpíváš něčí píseň, staneš se částí jeho duše a nejsi jeho nepřítelem,“ dodal Nohavica.

Foto: kremlin.ru

aromír Nohavica obdržel od Vladimira Putina Puškinovu cenu.

Medaili dosud obdrželo přes 940 lidí. Z Čechů byli medailí dosud oceněni bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který medaili obdržel letos v březnu.

Kromě Nohavici v neděli Puškinovu medaili z Putinových rukou dostal i starosta jihošpanělského města Málaga Francisco de la Torre Prados, choreograf Slovenského národního divadla Rafael Avnikjan či herec srbského Národního divadla Miloš Biković.

Řád přátelství dostal na recepci u příležitosti svátku, který nahradil oslavy říjnové revoluce, například záhřebský starosta Milan Bandić.

Písničkáře v loni vyznamenal i prezident Miloš Zeman, 28. října mu udělil medaili Za zásluhy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Nohavice na udílení státních vyznamenání loni na Pražském hradě.

Nohavica dostal loni také cenu Stříbrný lukostřelec za rozvoj česko-ruských vztahů. Ceny zaštítilo ruské velvyslanectví a prezident Zeman.

Kritický Newsweek

Polská verze magazínu Newsweek již před vyznamenáním Nohavici napsala, že jestli český písničkář, populární i v Polsku, opravdu pojede do Moskvy pro medaili od ruského prezidenta Vladimira Putina, ruští lobbisté v Česku zaznamenají další velký úspěch a Kreml získá nového „užitečného idiota”.

„Škoda jen, že to bude náš milovaný český zpěvák,” napsal časopis Newsweek ve své polské mutaci pod titulkem Proč český bard, zbožňovaný v Polsku, zpívá Putinovu píseň. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s tím, že písničkář Jarek Nohavica převzal Puškinovu cenu od Vladimira Putina?
Ano, je to významné ocenění
78,2 %
Ne, v současné mezinárodní politické situaci ji měl odmítnout
20,1 %
Nevím, je mi to jedno
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24986 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám