Hlavní obsah

Válka s Čínou bude podle generála USA do patnácti let

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Spojené státy se za 15 let pravděpodobně ocitnou ve válce s Čínou. Myslí si to penzionovaný generál Ben Hodges, bývalý velitel amerických sil v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Generál Frederick Ben Hodges (vlevo) na varšavském bezpečnostním fóru hovoří s novinářem Deutsche Welle Alim Aslanem, vpravo sedí bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Článek

„USA potřebují velmi silný evropský pilíř. Není to nevyhnutelné, je však silně pravděpodobné, že za 15 let budeme ve válce s Čínou,“ řekl Hodges ve středu na varšavském bezpečnostním fóru. Evropští spojenci budou muset udělat více, aby zajistili svou vlastní obranu proti Rusku, protože Američané se budou muset více zaměřit na prosazování svých zájmů v Tichomořské oblasti.

„Spojené státy nemají kapacitu dělat všechno to, co je potřeba v Evropě, a (zároveň) čelit v Pacifiku čínské hrozbě,“ dodal. Zdůraznil však také, že závazky USA vůči NATO zůstávají „neotřesitelné“ i pod administrativou Donalda Trumpa.

Napětí mezi Spojenými státy a Čínou podle Hodgese roste, stejně jako soutěživost „ve všech oblastech“.

Zmínil například „přetrvávající krádeže technologií“ a rostoucí čínskou kontrolu nad infrastrukturou v Africe a Evropě – na Starém kontinentě vlastní Peking už více než deset procent přístavů, podotkl. Čínští představitelé naopak opakovaně viní USA z unilateralismu, protekcionismu a snahy udržet status quo založený na americké nadvládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám