Hlavní obsah

Kuciaka prý sledoval bývalý příslušník StB

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenské novináře, včetně zavražděného Jána Kuciaka, měl pro kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera sledovat i bývalý příslušník komunistické státní bezpečnosti (StB) Miroslav Kriak, napsal týdeník Plus 7 dní. Ten odmítl nařčení komentovat.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Článek

Kriak je nyní pracovníkem finančního ředitelství, dříve pracoval jak pro StB, tak pro Slovenskou informační službu. Týdeník Plus 7 dní tvrdí, že právě Kriak byl nasazen přímo na sledování Kuciaka.

„V současnosti se nebudu a ani nemohu vyjadřovat. Prosím, pochopte to. Nechejme pracovat orgány činné v trestním řízení,“ řekl Kriak pro televizi Markíza.

Finanční správa začala medializované informace okamžitě prošetřovat a je v kontaktu i s prokuraturou. „Nechceme, aby bylo jméno instituce, jako je finanční správa, spojováno s těmito informacemi a už vůbec ne s praktikami, které jsou spojovány s trestnou činností,“ dodala mluvčí. Později Finanční správa oznámila, že Kriaka s okamžitou platností propustila.

Podezřelý i exšéf kontrarozvědky

Už dříve Denník N přinesl informaci, že Kuciaka pro Kočnera sledoval bývalý šéf kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS) Peter Tóth. Ten to rezolutně odmítl.

Z únorové vraždy novináře a jeho snoubenky Martiny Kušnírové byli obviněni čtyři lidé, kteří jsou ve vazbě. Jeden z obviněných, Zoltán Andruskó, měl vypovědět, že vraždu si objednal právě Kočner. Ten je nyní ve vazbě kvůli podezření z podvodu.

Policie provedla minulý týden domovní prohlídky v jeho nemovitostech v Bratislavě, v Bernolákovu a na Donovalech. O výsledcích zatím ne­informovala. Oznámila ale, že domovní prohlídky se konaly v souvislosti s násilnou trestnou činností. To by naznačovalo, že akce mohla souviset s vraždou Kuciaka. Kočner v minulosti Kuciakovi vyhrožoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám