Hlavní obsah

Student spáchal ve škole na Krymu masovou vraždu, tvrdí úřady. Zemřelo 17 lidí

– Kerč • Aktualizováno

Budovou školy v Kerči na Krymu ve středu otřásla exploze, která usmrtila 17 lidí a zranila na 70 dalších. Podle agentury TASS ve školní jídelně explodovala podomácku vyrobená nálož a ozývala se i střelba. Úřady nejprve uvedly, že šlo o terorismus, později útoky překvalifikovaly na masovou vraždu. Útočit měl osmnáctiletý student čtvrtého ročníku Vladislav Rosljakov, který následně spáchal sebevraždu. Spekuluje se, že měl konflikt se spolužáky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve škole na Krymu explodovala podomácku vyrobená náložVideo: Reuters

 
Článek

„Ozval se výbuch a všechna okna se rozbila. Potom začali kolem pobíhat ozbrojení lidé, otevírali dveře a na všechny křičeli,“ řekl serveru RT.com jeden z učitelů. Další svědci hovoří o intenzivní střelbě a pohybu maskovaných příslušníků bezpečnostních složek.

Úřady hovoří o jednom útočníkovi, který spáchal sebevraždu, dva svědci ale řekli RT.com, že střílelo víc maskovaných lidí.

Krom střelby útočník odpálil také bombu. „Byl to výbuch podomácku vyrobeného výbušného zařízení,” řekl zástupce velitele gardy Sergej Melikov. Podle listu Kommersant byla bomba plná šroubů a hřebíků.

Foto: Handout, Reuters

Ozbrojené síly u školy v Kerči na Krymu

Konflikt se spolužáky

Rosljakov, který měl útok spáchat, se prý také před spolužáky chlubil pokusy s výbušninami.

Kommersant uvedl, že pachatel před odpáleném bomby střílel z brokovnice po žácích i učitelích. Podle předběžných zjištění Rosljakov nebyl ve styku s extremisty, „ale k tragédii vedl obyčejný konflikt mezi žáky," napsal deník na svém webu.

Foto: Kerch fm, ČTK/AP

Sanitky na místě výbuchu v kerčské škole

Viděla jsem umřít kamarádku

Jedna z přeživších vylíčila, že vyvázla jen s obrovským štěstím. Byla ale svědkem vraždy svých spolužáků. „Moje kamarádka mi zemřela přímo před očima. Viděla jsem ji upadnout a prostě se přestala hýbat. Viděla jsem bezvládná těla kluků padat na zem a kolem se rozlévala krev,“ řekla RT.com. 

Výbuch prošetřují úřady jako teroristický čin, uvedl dříve mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Později úřady uvedly, že jej překvalifikovaly na masovou vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám