Hlavní obsah

Inda, který v Bratislavě zabil nožem muže, zprostil soud viny. Šlo o nutnou obranu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Okresní soud v Bratislavě v pondělí zprostil viny 38letého Inda trvale žijícího na Slovensku, který loni v říjnu nožem smrtelně zranil 37letého muže v centru slovenské metropole. Podle soudu Nishit Timothy jednal v nutné obraně. Verdikt není pravomocný, prokurátor se odvolal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Při konfliktu, který se odehrál v centru Bratislavy nedaleko české ambasády, Ind žijící na Slovensku bodl nožem do krku muže, který zraněním na místě podlehl. Pořezal v tváři také jednoho Ukrajince. Timothy před soudem řekl, že byl napaden trojicí mužů a jednal v sebeobraně.

„Významný byl kamerový záznam bezprostředně před incidentem. Jednání obžalovaného naplňuje atributy nutné obrany," řekl předseda senátu Michal Kačáni.

Klíčové byly kamerové záběry

Na záběrech bezpečnostní kamery bylo vidět, jak trojice mužů zastoupila Timothymu cestu a pak na něj začala útočit. „Je nepochybné, že to byli poškození, kteří vyvolali konflikt a napadli obžalovaného. Použití nože k obraně proti vícero útočníkům, byť ti útočili jen holýma rukama, lze podle judikatury považovat za způsob přiměřené obrany,“ dodal soudce.

Timothy při útoku nejprve nožem mával na výstrahu, až následně protivníka bodnul. Soud odmítl názor obžalovaného, že šlo o rasově motivovaný útok.

Případ vyvolal na Slovensku nenávistné reakce vůči migrantům. Různé extremistické stránky začaly útok spojovat s terorismem a uprchlickou krizí. Ve skutečnosti Timothy žije na Slovensku dlouhodobě, má slovenské občanství, pracuje pro IT firmu a v roce 2004 se oženil se Slovenkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám