Hlavní obsah

Neznámí pachatelé se pokusili zapálit ruskou „trollí farmu”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v Petrohradě vyšetřuje žhářský útok, který podnikli neznámí pachatelé na petrohradskou centrálu tiskové agentury FAN. Ta je považovaná za hlavní ruský zdroj demagogické propagandy a falešných zpráv šířených na webu a na sociálních sítích. Oběti ani zraněné si útok nevyžádal.

Ilustrační foto

Článek

Útočníci rozbili kamenem okna v prvním patře budovy, kde agentura sídlí, a do redakčního sálu vhodili láhve se zápalnou směsí. Noční redaktoři přivolali příslušníky ochrany objektu, kteří oheň uhasili bez pomoc hasičů. Útočníky se dopadnout nepodařilo.

Federální zpravodajskou agenturu (FAN) ruská liberální média označují za největší „trollí farmu” v Rusku. Její činnost řídí Agentura pro výzkum internetu (AII) miliardáře Jevgenije Prigožina. Oligarcha blízký Kremlu podle investigativních novinářů financuje i takzvanou Vagnerovu soukromou armádu, sbor většinou ruských žoldnéřů operujících na východě Ukrajiny, v Sýrii a Iráku.

Prigožin a dvě jeho firmy Concord Catering a Concord Management jsou na sankčním seznamu amerického ministerstva financí vydaném v polovině března. Na seznamu je i Agentura pro výzkum internetu. Produkci agentury FAN blokuje od letošního roku vyhledávač Google a některé sociální skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám