Hlavní obsah

Zadržení ultrapravicoví radikálové z Chemnitzu chtěli skoncovat s demokracií

Chemnitz
Aktualizováno

Sedm lidí ve věku 20 až 31 let z ultrapravicové buňky, kteří byli v pondělí zadrženi při koordinované policejní akci v Sasku a Bavorsku, podle prokuratury ustavilo skupinu Revoluce Chemnitz s cílem podrýt demokracii. Plánovali útoky na cizince, politiky a úředníky. Na tři z nich byla uvalena vazba, čtyři další stanou před soudem později.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Podezřelý zadržený při zásahu proti ultrapravicové skupině z Chemnitzu je doprovázen na federální prokuraturu v Karlsruhe

Článek

Pět ze zadržených útočilo 14. září na cizince u jezera v Chemnitzu tasery, boxery a lahvemi. Podle žalobců plánovali další útoky na 3. října. Útoky u jezera měly být přípravou na říjnovou akci.

Osmý člen skupiny, 32letý Christian K., který je považován za jejího vůdce, byl zadržen už 14. září a je za mřížemi, protože byl v podmínce. Čelí obvinění z narušování veřejného pořádku i z plánu útoků na nepřátelské politiky. Byl dlouhodobě aktivní na neonacistické scéně a pohyboval se mezi fotbalovými výtržníky.

Jedním z vůdců pravicového uskupení Sturm 34, která chtěla změnit saské město Mittweidu a jeho okolí v „nacionálně osvobozenou zónu”, byl Tom W., uvedl list Die Welt.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Pietní místo ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici), kde 26. srpna při městských slavnostech zabili pětatřicetiletého Němce s kubánskými kořeny.

Cílem skupiny mělo být „překonání demokratického ústavního státu“. [celá zpráva]

Podle listu Süddeutche Zeitung údajně chtěla skupina překonat jinou ultrapravicovou skupinu NSU, která zavraždila deset lidí, především tureckého původu.

Odposlechy ukázaly, že se „skupina pokoušela intenzivně získat střelné zbraně“, uvedla mluvčí federální prokuratury Frauke Köhlerová. Dodala, že se nyní vyšetřuje, zda byli tito lidé zapojeni do násilí zaměřeného proti cizincům po vraždě občana Chemnitzu, ze kterého jsou podezřelí dva migranti, Syřan je ve vazbě.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Saské KameniciVideo: Novinky

Po vraždě se ve městě konaly protesty proti migrantům a cizincům, přičemž při jednom byl napaden i košer restaurant, na který maskovaní útočníci házeli láhve a křičeli „židovská prasata, vypadněte z Německa“.

Německá ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová zmínila, že zadržení skupiny je dalším důkazem, jakou hrozbu představuje ultrapravice. Zmínila v této souvislosti nedávné odsouzení členů skupiny Freital, kteří dostali v březnu čtyři až deset let za bombové útoky na azylové domy v Sasku a své politické odpůrce [celá zpráva], i poslední členky Národně socialistického podzemí (NSU) Beate Zschäpeové, které dodala doživotí za podíl na deseti vraždách. [celá zpráva]

Chemnitz leží v bývalém Východním Německu, v oblasti, kde je silná jak protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), tak hnutí Pegida odmítající islám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám