Hlavní obsah

Film Klérus zvedl Polsko na nohy

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V pátek měl v polských kinech premiéru film režiséra Wojciecha Smarzowského Kler (Klérus). Tvůrce se v něm rozhodl pro věc nevídanou.

Upoutávka na film KlérusVideo: KinoSwiatPL

 
Článek

V zemi, kde se ke katolické církvi hlásí 92 procent obyvatelstva a kněží jsou tu považováni za neohrožené autority, ukázal na filmovém plátně jejich temné stránky.

„Film je smyšlený, ale (přesto) až příliš pravdivý a reálný. Poláci budou mít možná problém mu uvěřit, protože znají katolickou církev a její služebníky boží jen z jedné strany. Klérus však ukazuje i stranu druhou, skrytou za oltářem,“ upozornil v pátek rozhlas RadioZet.

Čtyři kněží, čtyři příběhy

Děj filmu představuje nefalšovaný život čtyř polských duchovních, který je poznamenán vším možným – od pedofilie přes alkoholismus až po ziskuchtivost a korupci.

Jeden kněz na venkově holduje alkoholu, zapomíná na celibát, ale ne už na důsledné vybírání peněz od věřících. Druhý je módní, ulízaný, všehoschopný a čeká na svou chvíli, na odjezd do Vatikánu. Třetí vystupuje empaticky, avšak bude muset nést následky a zaplatit za hříchy své i jiných. A nakonec tvrdý, nedotknutelný šéf dokáže krutě zaútočit, ale i zamést problémy pod koberec. Pro něj jsou nejdůležitější zájmy církve, nepočítá s nikým a s ničím. Všichni podléhají pokušení a bývají zároveň i špinaví či zpocení jako každý jiný běžný smrtelník.

Katolická církev je pro nás jako vlastní matka, proto nikomu nedovolíme ji poplivávat
poslanec Wojciech Kwiatkowski

„Vyzýváme všechny, kteří se každou neděli modlí k Bohu, aby bojkotovali tento film ponižující katolíky. Braňme naše duchovní před veřejným haněním,“ stojí v prohlášení Sdružení katolických novinářů, které dodává, že za filmem stojí nepřátelé Polska.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Lidé v Polsku čekají ve frontě na film Klérus

Proti jeho promítání se vyjádřili i radní, hlavně z vládního Práva a spravedlnosti (PiS). „Katolická církev je pro nás jako vlastní matka, proto nikomu nedovolíme ji poplivávat,“ prohlásil poslanec Wojciech Kwiatkowski ve městě Elk.

Část se natáčela ve farnosti v Orlové

Tvůrci zároveň informovali, že značnou část filmu natočili v české části Slezska, v katolickém kostele v Orlové. Původně ho chtěli natáčet v Krakově. „Odmítli nás s tím, že polská hierarchie není připravena na takový film,“ přiblížil okolnosti producent Jacek Rzehak.

Foto: Reuters

Polský herec Arkadiusz Jakubik v roli jednoho z kněží ve filmu Klérus

Dodal, že od církevních představitelů v Ostravě získali souhlas k natáčení. „Měli povolení, udělali, co potřebovali, uklidili po sobě a vyplatili nám dohodnuté peníze. Vše bylo normální, jak má být,“ podotkl kněz Jozef Wala z Orlové.

Snímek se chystá zhlédnout. „Vím, že pedofilie, ale i jiná témata filmu jsou citlivé problémy, avšak otevřeně o nich hovoří i papež František. Zajímá mě, jak vidí problémy církve lidé zvnějšku, a kromě toho se chci podívat, jak ve filmu vypadá naše farnost,“ uzavřel.

Rekordní zájem
Takřka půl miliónu diváků si podle portálu Gazeta.pl nenechalo snímek ujít už během prvního promítacího dne
To je na hranici polského rekordu
V pátek ho promítli celkem 478krát
Před kiny postávalo množství lidí, kteří nesehnali lístky

Anketa

Můžete o sobě říci, že jste křesťan/ka?
Ano
45,6 %
Ne
54,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5021 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám