Hlavní obsah

V Británii mají tři nakažené opičími neštovicemi z Afriky, odborníci se bojí pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Epidemiologové varují před nákazou, která může vyvolat pandemii. Ve Spojeném království zaznamenali již tři případy infekce virem opičích neštovic. To je nemoc, příbuzná pravým neštovicím, které podlehne až desetina nakažených.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Virus pocházející z Afriky se prozatím z člověka na člověka přenáší jen obtížně, panují však obavy, že může zmutovat a šířit se vzduchem. Informoval o tom list The Daily Mail.

Potencionálně nebezpečnou nákazu do Británie zavlekl Nigérijec, který přicestoval na námořní základnu Jejího Veličenstva v britském Cornwallu.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice, kam byl převezen jeden z nakažených

Druhý infikovaný pacient byl diagnostikován v Blackpoolu poté, co se vrátil z Nigérie a třetí nakaženou je zdravotnice, která jej ošetřovala, napsal v pátek Daily Mail.

Příznaky nákazy opičím virem jsou obdobné jako u pravých neštovic. Inkubační doba, tedy čas, než člověk onemocní, se pohybuje okolo deseti dní.

Nejprve nastupuje horečka, bolesti hlavy, svalů a dalších částí těla. Horečka přesahuje 38,3 stupně Celsia. Po dvou až čtyřech dnech horečka klesne a začínají se objevovat typické neštovičné změny na pokožce obličeje a celého těla. Následující dny rozhodnou o tom, zda pacient přežije, nebo se zotaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám