Hlavní obsah

Labouristé odmítají brexit bez dohody i plán Mayové, chtějí celní unii s EU

– Liverpool • Aktualizováno

Labouristé budou hlasovat proti dohodě o brexitu v podobě dojednané v létě v sídle britských premiérů Chequers, kterou prosazuje premiérka Theresa Mayová. Řekl to ve středu v projevu v Liverpoolu předseda Strany práce Jeremy Corbyn. Odmítá brexit bez dohody.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jeremy Corbyn po projevu v Liverpoolu

Článek

„Pokud přinesete dohodu, která bude zahrnovat celní unii (mezi EU a Británií) a nebude tvrdá hranice v Irsku (mezi Irskou republikou a Severním Irskem), jestliže budete chránit pracovní místa, právo lidí na práci a standardy ochrany životního prostředí a spotřebitelů, pak takovouto citlivou dohodu podpoříme,“ řekl v projevu Corbyn. Podle něj musí jít o dohodu, která bude podpořena většinou businessmanů i odborovými svazy.

„Ale jestli nemůžete vyjednat takovouto smlouvu, pak je potřeba uvolnit cestu pro stranu, která ji může vyjednat,“ dodal. Vyslovil se pro předčasné volby. „Jestliže parlament odmítne dohodu vyjednanou toryi nebo vláda selže při pokusu dohody dosáhnout, budeme tlačit na uspořádání všeobecných voleb,“ dodal Corbyn.

Corbyn zopakoval, že "na stole" jsou i jiné možnosti. Jaké to jsou, ovšem nesdělil a odkázal pouze na úterní proslov mluvčího své strany pro brexit Keira Starmera.

Starmer na konferenci řekl, že otevřená je i možnost, že bude Labouristická strana prosazovat druhé referendum o brexitu a vyloučeno podle něj není ani setrvání Británie v EU. Corbyn dnes ovšem zdůraznil, že "labouristé respektují rozhodnutí britského lidu" vyjádřené v referendu z roku 2016.

Corbyn se také vyjádřil k otázce penzí a slíbil, že za vlády labouristů bude na penze uvalen tzv. trojitý zámek, který zajistí růst důchodů v závislosti na třech faktorech. Stoupnout mají každý duben stejně, jako roste inflace, jak rostou platy nebo o 2,5 procenta. Vvybere se vždy ta nejvyšší částka. „Vděčíme starší generaci, že obnovila Británii, tak si zaslouží klid a úctu,“ řekl Corbyn. Slíbil důchodcům i cestování hromadnou dopravou zadarmo a zajištěnou zdravotní a pečovatelskou službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám