Hlavní obsah

V Barceloně demonstruje za nezávislost Katalánska milión lidí

– Barcelona

V Barceloně demonstruje za nezávislost Katalánska zhruba milión lidí, sdělila místní policie. Manifestace se koná u příležitosti Dne Katalánska (La Diada), kterým si Katalánci připomínají výročí připojení regionu ke španělské koruně v roce 1714. Mohutná demonstrace ukazuje, že separatisté jsou stále schopni se mobilizovat i poté, co neuspěli s pokusem o odtržení regionu od Španělska.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

V Barceloně demonstrovalo přes milión lidí.

Článek

Manifestace začala s odkazem na 11. září 1714 tradičně přesně v 17.14 SELČ. V davu bylo vidět množství katalánských vlajek a zněly pokřiky jako "Nezávislost!".

„Dožadujeme se svého práva stát se národem, a to demokratickým a mírovým způsobem,“ řekl jeden z demonstrantů. Hlavním smyslem manifestace je nicméně domoci se propuštění katalánských vůdců, kteří jsou kvůli své roli v loňském referendu a jednostranném vyhlášení nezávislosti vyspělého Katalánska, kde žije asi 7,5 miliónu lidí, ve vyšetřovací vazbě a čelí obvinění ze vzpoury.

Foto: Roser Vilallonga, ČTK/AP

V Barceloně manifestuje za nezávislost Katalánska přes milión lidí.

Kvůli výročí byly do Barcelony povolány policejní posily. Zástupce španělské vlády v regionu požádal minulý týden o 600 mužů, což označil za běžný postup při manifestacích.

Katalánský premiér Quim Torra před týdnem zahájil novou kampaň za nezávislost regionu. Vyzval Katalánce, aby silnou účastí na manifestacích pomohli přimět španělskou vládu k povolení referenda o sebeurčení Katalánska. Zdůraznil, že je ochoten jednat s vládou v Madridu o budoucnosti Katalánska a že odmítá násilí.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Do Barcelony byly povolány policejní posily.

Podle průzkumu veřejného mínění, který vládní agentura Centre d'Estudis d'Opinió provedla v červenci, je pro odtržení Katalánska 46,7 procenta obyvatel regionu, kdežto proti jeho vyčlenění ze Španělska se staví 44,9 procenta.

Španělský socialistický premiér Pedro Sánchez, který se moci ujal v červnu, se ke katalánské otázce, tedy k nejožehavějšímu tématu španělské politiky, staví o poznání smířlivěji než jeho konzervativní předchůdce Mariano Rajoy. Přesto dal jasně najevo, že referendum o odtržení Katalánska nepovolí a stejně tak nepřistoupí na jednostranné vyhlášení nezávislosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám