Hlavní obsah

Bitky demonstrantů s policisty, situace v Saské Kamenici se vyhrotila

Novinky, DPA, ČTK, jap, jz
Saská Kamenice
Aktualizováno

Situace v Saské Kamenici (Chemnitzu) se v sobotu večer vyhrotila. Mezi pravicovými a levicovými účastníky demonstrací se začaly odehrávat první bitky, které policie řešila. V nemocnici nakonec sknčilo 11 lidí. Protestní pochod, který organizovala strana Alterantive für Deutschland (AfD)spolu s hnutím Pegida nakonec akci předčasně ukončili.

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech v Saské Kamenici musela zasahovat policieVideo: Novinky

 
Článek

Původně poklidná demonstrace se začala vyhrocovat zhruba od 19.00. Policie proto tichý pochod 4500 až 6000 lidí za „oběti multikulturalizace” zastavila s tím, že akce překročila nahlášenou délku a pokračování není možné z bezpečnostních důvodů.  Současně policisté připravili k zásahu vodní děla a obrněné vozy. Cestu se totiž snažili blokovat účastníci protidemonstrace.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

zákrok německého policisty

Organizátoři proto pochod rozpustil. Stovky demonstrantů ale odmítly prostor před památníkem Karla Marxe opustit a v tu chvíli napjatá situace eskalovala. Objevily se první potyčky a části demonstratů se podařilo prorazit jednu z policejních zátaras.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Připravené vodní dělo

Další srážky hlásila policie na Twitteru z okolí nádraží v Saské Kamenici. Také tam měla připravená vodní děla.

Manifestace, které se během sobotního odpoledne konaly, byly většinou poklidné. Tak to mělo být i v případě protestního pochodu. Alespoň to pořadatelé slibovali a apelovali na jeho účastníky.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Situaci pomáhá zvládnout oddíl jízdní policie

„Nejsme ani neonacisti, ani idioti a dnes to ukážeme,” prohlásil jeden z organizátorů na začátku demonstrace. Pořadatelé současně na účastníky apelovali, aby „zabránili každé provokaci, třeba u vašeho souseda”. Kromě projevu nesouhlasu směrem k německým novinářům, kdy se z davu občas ozývaly výkřiky: „Lživá média!”, byl pochod klidný.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Saské KameniciVideo: Novinky

Někteří účastníci nesli velké fotografie, na nichž jsou oběti zabité migranty.  Je mezi nimi také pětatřicetiletý Daniel H., kterého v neděli ubodali v Saské Kamenici během městského festivalu. Z vraždy je jsou podezřelí dva mladí muži z Iráku a Sýrie. Na jednom z plakátů je také Češka Naďa Čižmárová, která zahynula v prosinci 2016 při teroristickém útoku v Berlíně.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Někteří účastníci protestu nesou velké portréty lidí - obětí násilí. Je mezi nimi i portrét Daniela H., který byl minulou neděli ubodán v Saské Kamenici.

K pokusům o bojůvky mezi krajní levicí a pravicovými radikály docházelo, ovšem mimo místa demonstrace. Z obou táborů se po sobě snažili házet kameny, lahve či židle z venkovních zahrádek u restaurací. Znepřáteléné tábory zpacifikovala vzápětí policie.

Ačkoliv demonstrace AfD patřila v sobotu k nejmasovější, nebyl to jediný protest. V Saské Kamenici se manifestovalo od časného odpoledne. Krátce po 15.00 odstartovala akce s názvem Srdce místo nenávisti. Několik tisíc účastníků protestovalo proti pravicovému radikalismu.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Snahy o bojůvky se odehrávaly na okraj demonstrace.

Do města se sjeli z různých míst Německa. Vzledem k tomu, že se v centru vzápětí konala demonstrace hnutí Pro Chemnitz, cestu mezi tábory radikální pravice a levice oddělila policie kolonou aut. Mezery mezi nimi vyplnili těžkooděnci, aby zabránili případnému střetu. Okolo hlídkovali policisté na koních.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Zvládnout demonstrace pomáhá oddíl jízdní policie.

Když se v rukou mnohých demonstrantů této akce objevily kameny, policie na ně z amplionů volala heslo jejich protestu: „Srdce místo nenávisti.”

„Sasko je ztracená spolková země a Drážďany jsou ztracené město,“ prohlásil jeden z účastníků protestu Dirk W. „Saská Kamenice není o nic lepší,“ přidal se Rocco R. Svá celá jména odmítli sdělit. Problém je u ”pravicových idiotů”, tvrdí. S nimi nelze diskutovat ani je přesvědčit argumenty. „Je to jen nenávist, nenávist, nenávist,“ říká Rocco R. a dodává: „Lipsko je snad jediné město v Sasku, ve kterém žije ještě pár normálních lidí“.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Účastníky demonstrace proti radikální pravice a demonstranty z tábora hnutí Pro Chemnitz drží od sebe policejní kordóny.

Na demonstraci, kterou pořádalo hnutí Pro Chemnitz dorazili také čeští pravicoví radikálové, informoval reportér Novinek z místa. Na akci byly vidět vlajky ČR a vlajky s logem strany Národní demokracie.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Na akci hnutí Pro Chemnitz dorazili i zástupci českých pravicových radikálů.

Zhruba po hodině hnutí Pro Chemnitz ukončilo svůj protest a účastníci se připojili k demonstraci, kterou pořádala AfD s hnutím Pegida na Theatrestrass.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Demonstrace v Saské Kamenici

Naštvaní obyvatelé Saské Kamenice

Mnozí obyvatelé Saské Kamenice jsou velmi rozčileni z toho, jak média a politici líčí jejich město, jako místo plné pravicových extremistů a nacistů. Projevy pravicových radikálů odsuzují, zároveň ale vyjadřují pochopení pro hněv, který se ve městě vzedmul po vraždě pětatřicetiletého Daniela H., z níž jsou obvinění dva mladí muži z Iráku a Sýrie.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Uzavřená ulice v Chemnitz

„Lidé, co jdou na ulici, nejsou žádní náckové, jsou to prostě normální dobří občané,“ říká o demonstrantech z uplynulého týdne místní rodačka Kerstin Hotlebová.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pietní místo v Chemnitz

Bojí se, že hněv, který se podle ní v lidech v posledních letech kvůli původně otevřené migrační politice německé vlády nahromadil a tento týden v Saské Kamenici vybuchl, nemusí hned tak zmizet. „Když se nic nezmění, může přijít ještě větší vlna hněvu,“ poznamenává.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Transparent, na němž je zobrazeno gesto kancléřky Angely Merkelové a její ruce potřísněné krví s tím, že za současnou situaci v Saské Kamenici nese odpovědnost.

Mnozí obyvatelé města se hněvají také na média. „Je to smutné, co se děje. Musím ale říci, že k tomu hodně přispělo nevyvážené zpravodajství v našich médiích. Bylo pokřivené,“ tvrdí důchodce Steffen Markhart. „Mám daleko k nacismu, ale tomu hněvu rozumím. Nebyl jsem na žádných demonstracích pravicově populistického hnutí Pro Chemnitz, ale tenhle týden ve čtvrtek jsem se šel podívat, a byl tam úplný klid,“ líčí svou zkušenost, která podle něj neodpovídá obrazu města navenek.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Demonstrace AfD v Saské Kamenici

Také Beate Krügerová má pocit, že média o situaci v Saské Kamenici neříkají úplnou pravdu. „Vidím to spíše tak, že nemáme žádný problém s pravicovým extremismem, ale že se z toho dělá pravicový problém,“ vyjadřuje své přesvědčení.

Může za to Merkelová

Kořeny současné napjaté situace vidí místopředseda Německého spolkového sněmu (Bundestagu) Wolfgang Kubicki (FDP) ve větě „My to zvládneme”, kterou kancléřka Angela Merkelová (CDU) pronesla 31. srpna 2015.

V Saské Kamenici během městského festivalu v neděli nad ránem ubodal pětatřicetiletého tesaře s kubánskými kořeny Daniela H. přistěhovalec z Iráku. Co bylo příčinou konfliktu, se stále vyšetřuje, v policejním zatykači stálo, že útok byl bezdůvodný.

Po smrti Daniela H. vypukly ve městě nepokoje. Do ulic vyšly tisíce lidí vedených krajní pravicí i jejích oponentů. Protesty si vyžádaly několik zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám