Hlavní obsah

Na severu Německa zmlátili Syřana, přistěhovalci v Kamenici se bojí chodit do centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wismar

Neznámí útočníci napadli ve středu večer v parku ve městě Wismar ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko dvacetiletého přistěhovalce ze Sýrie, napsala agentura DPA. Mladíka nejprve slovně uráželi a poté se na něj vrhli. Migrant skončil s pohmožděninami hrudníku a přeraženým nosem v nemocnici.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Policista a demonstrant během protestů příznivců německé ultrapravice v Saské Kamenici

Článek

Na muže zaútočila skupinka tří pachatelů. Po urážkách jeden z útočníků imigranta udeřil železným řetězem, další dva ho začali mlátit pěstmi. Když napadený upadl, kopali do něj, uvedla policie. Pachatelé nakonec utekli. Napadený Syřan tvrdil, že všichni tři muži mluvili německy.

Policie případ vyšetřuje jako útok motivovaný nenávistí k cizincům.

Bojí se chodit do centra

Událost se stala ve chvíli, kdy Německo řeší případy napadání přistěhovalců pravicovými radikály v Saské Kamenici (Chemnitz), které vypukly po vraždě pětatřicetiletého Němce na městském festivalu. Z vraždy je podezřelý migrant z Iráku.

To je něco nového, s jakou nenávistí tam ti lidé vystupovali
André Löscher, RAA Sachsen

André Löscher z organizace RAA Sachsen, pomáhající obětem pravicového násilí, tvrdí, že se část přistěhovalců bojí chodit do centra měst, aby je někdo nenapadl.

„Právě tak působí pravicové násilí – celá skupina lidí je jím zastrašena a znejistěna,” říká Löscher o dopadu napjaté situace ve městě. „Atmosféra a obrázky z neděle a pondělí ještě působí,” míní. „Lidé, s nimiž už dlouho pracujeme, nám říkají, že třeba jejich známí teď zvažují, jestli vůbec mohou jít do centra, a raději si řeknou, že se mu teď vyhnou,” líčí Löscher.

Muž, který pro neziskovou organizaci pracuje už deset let, podobnou situaci nepamatuje. „V Chemnitzu byly i dříve ojedinělé útoky, ale nikdy takového rozměru. To je něco nového, s jakou nenávistí tam ti lidé vystupovali,” hovoří o nedělních a pondělních demonstracích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám