Hlavní obsah

Řeckou Hydru postihl blackout. Turistický ráj je bez dodávek elektřiny i vody, návštěvníci prchají

Dva dny se potýká řecký ostrov Hydra s blackoutem, tedy totálním výpadkem elektrické energie. Kromě toho je ostrov také bez pitné vody, píše agentura DPA. Katastrofa je to jak pro místní obyvatele, tak pro turisty, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Turisté ze svého dovolenkového ráje na ostrově Hydra prchají. Nefunguje elektřina a přerušena je i dodávka pitné vody.

Článek

Bez elektřiny je ostrov od nedělního rána, výpadek nastal v 5.30. Vzápětí byla přerušena i dodávka vody, kterou pro ostrov zajišťuje speciální zařízení na odsolování mořské vody nainstalované roku 2014.

V noci na pondělí ostrov osvětlovaly pouze petrolejky a svíčky. Zmražené potraviny se rozmrazily, čerstvě chycené ryby, které nebylo jak uchovat, se musely vyhodit.

Starosta ostrova Giorgos Koukoudakis uvedl, že vyhlásil stav nouze. Na ostrov v pondělí ve 3 hodiny ráno dorazila loď řeckého námořnictva, která přivezla vodu a několik nouzových generátorů.

Starosta Koukoudakis chce proti dodavateli elektřiny, firmě Deddie podniknout právní kroky. Společnost po dvou dnech stále nedokázala lokalizovat poruchu elektrické sítě.

Z pevninského Řecka je ostrov napájen kabelem, který leží na mořském dně. Agentura DPA napsala, že problém by mohl být právě v kabelu. Společnost Deddie nicméně tvrdí, že ho zkontrolovala.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrově Hydra se po výpadku elektrické energie svítí svíčkami, petrolejkami nebo různými svítilnami.

Manolis Tsakiris, tajemník městské rady bude připravovat právní kroky proti odpovědným osobám. „To, co se stalo, je katastrofa pro náš ostrov a cestovní ruch. Je to obrovská antireklama,“ uvedl.

„V tuto chvíli je ostrov plný turistů a lidé prchají. Není se co divit, nemohou se umýt a nic nefunguje. Majitelé restaurací se zoufale snaží zachránit potraviny pomocí ledových bloků, ale ani to není dlouhodobé řešení,“ dodal.

Zavírá jeden obchod za druhým. „Na vrcholu turistické sezóny vyhazuji zásoby. Dnes jsem poslala domů stovku hostů a zítra dalších sedmdesát. Kdo mi škody bude kompenzovat, stát?“ ptal se Kostas Kechagioglou, majitel místní restaurace.

Hydra je malebný ostrov, který patří do Argosaronskeho souostroví. Nachází se asi 65 kilometrů jihozápadně od Atén. Proslul svým nekompromisním zákazem motorové dopravy a hlídáním charakteru výstavby.

Na Hydře je úplně zakázána motorová doprava. Existují jen tří výjimky – pro jedno vozidlo ambulance a pro dvě auta na sběr odpadků. Dopravu na ostrově zajišťují osli a mezci.

Reklama

Výběr článků

Načítám