Hlavní obsah

Kiska byl během výročí srpnové okupace na dovolené, tvrdí slovenská média

Projev slovenského prezidenta Andreje Kisky během úterního výročí okupace Československa sovětskou armádou byl předem natočený. Kiska byl tou dobou na dovolené v cizině, tvrdí slovenská média.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

List Nový čas napsal, že ho natočil krátce předtím, než odjel do Španělska. Na dotazy o dovolené prezidentská kancelář neodpovídá a prezidentův mluvčí nereaguje, poznamenal list Pravda.

Prezident nepostupoval správně, řekl deníku analytik Ján Baránek. „Bylo 50. výročí, čili v žádném případě si to neměl dovolit.“ Prezident si podle něj počínal ještě hůře než v únoru, kdy Slovenskem otřásla vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, ale Kiska zůstal lyžovat v Rakousku: vražda se nečekala, ale o výročí se vědělo.

Premiér Peter Pellegrini se zdržel komentáře, nevyjádřil se ani předseda parlamentu Andrej Danko. Pellegrini i Danko přišli v úterý na některé veřejné akce k výročí okupace v Bratislavě.

Směr Kisku kritizuje, Fico si přitom výročí nevšiml

Vládní strana Směr prezidenta za dovolenou zkritizovala, uvedl Denník N na svém webu. Zdůraznil však, že výročí okupace si sám předseda Směru, expremiér Robert Fico jako jediný z předsedů parlamentních stran ani nevšiml.

Kiska v projevu, odvysílaném i Českou televizí, zdůraznil, že povinností demokratických politiků je chránit svobodu, a k tomu je zapotřebí i spojenců v Evropské unii a v Severoatlantické alianci. Projev byl předtočen ve městě Sliač. Slovenský prezident tam předloni pobýval spolu s Michaelem Kocábem, který na začátku 90. let stál v čele parlamentní komise dohlížející na odjezd sovětských vojáků z Československa, a odhalili tam památník odsunu okupačních vojsk.

Pravda.sk uvádí, že známé není ani to, kdy údajně Kiska na dovolenou odjel a kdy přesně ve Sliači byl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám