Hlavní obsah

Do Rakouska dorazila studená fronta: Pět tisíc lidí odříznutých od světa, záplavy a krupobití

Salzburk

Záplavy, rozbité silnice, krupobití a vylámané stromy. Přes pět tisíc lidí je odříznuto od okolního světa. Do Rakouska dorazila už ve čtvrtek večer studená fronta, která s sebou přináší silné bouřky a intenzivní deště.

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v SaalbachuVideo: Pro Novinky.cz Petra Skurová

 
Článek

Nejhorší situace je v tuto chvíli ve spolkové zemi Salcbursko, přesně v místech Saalbach a Hinterglemm, ale také ve Viehhofenu a Maishofenu v regionu Pinzgau. Řeka Saalach se vylila ze svých břehů a zaplavila silnici L111, napsal server salzburg24.at.

„Masivní srážky vedly k lokálním záplavám. Zasahujeme nepřetržitě od čtvrtečního večera. Zatím nebyla hlášena žádná zranění,“ uvedl Franz Fritzenwanger, náčelník okresního hasičského sboru.

Foto: Mapy.cz

Přesný rozsah škod zatím nelze odhadnout. Nejvíce je podle jeho slov postiženo městečko Hinterglemm. „Od Hinterglemmu směrem ke konci údolí je cesta zničená. Oblast nebude průjezdná několik dnů,“ uvedl. Řeka spláchla už 50 metrů místní komunikace.

Kromě toho byly v postižených oblastech vyplaveny garáže a sklepy. Ačkoliv už ve čtvrtek večer hasiči čerpali ze zaplavených míst vodu, vzhledem k přetrvávajícím dešťům se podaří vyčerpat vodu až během pátku.

Hasiči museli zasahovat také v Leogangu a Zell am See, stejně jako ve městě Salcburk a Flachgau, kde byly zaplaveny podchody, sklepy a garáže.

Blesky během bouřek navíc způsobily dva lesní požáry v Gollingu a v Großarl im Pongau.

Meteorologové před studenou frontou, která se dostává do střední Evropy, varovali už na počátku týdne. Přináší s sebou silné bouřky doprovázené krupobitím a intenzivními dešti. Studená fronta by měla přinést zlom v dosavadním charakteru počasí po celé střední Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám