Hlavní obsah

Somálští piráti vysávají německý sociální systém, stát je není schopen deportovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Somálští piráti, kteří se před osmi lety násilím zmocnili německé kontejnerové lodi MV Taipan, žijí v poklidu v Německu i se svými rodinami. Vysávají tamější sociální systém a nelze je vyhostit, napsal v úterý deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z mužů, kterí byli v Německu v roce 2010 odsouzeni za pirátství.

Článek

Příběh začal o velikonočním pondělí 5. dubna 2010, když loď MV Taipan přepadla desetičlenná skupina po zuby ozbrojených somálských pirátů. Po několika hodinách osvobodilo patnáctičlennou posádku nizozemské komando z fregaty Tromp, které piráty zadrželo a vydalo do Německa.

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemská armáda osvodila v roce 2010 německou loď Taipan z rukou somálských pirátůVideo: Ministerie van Defensie

Bleskovému zásahu pomohlo, že posádka během přepadení dokázala odeslat tísňový signál a také se jí podařilo odstavit lodní motory, což pirátům znemožnilo odplout do somálského přístavu.

Německá justice tak po více než 600 letech soudila námořní piráty. Zemský soud v Hamburku vynesl v říjnu 2012 nad zločinci tresty v délce dva až sedm let vězení. Od roku 2015 jsou všichni na svobodě. Někteří si svůj trest odpykali, další byli podmíněně propuštěni na svobodu.

Foto: Profimedia.cz

Somálští piráti u soudu v Hamburku

Čtyři se vrátili zpět do Somálska, jeden odešel do Švédska a pět jich zůstalo v Hamburku. Podali si žádost o azyl a žijí díky německému sociálnímu systému, který jim vyplácí nemalé peníze, píše Bild.

Žádosti o azyl jim byly sice odmítnuty, ovšem ani jeden z nich nebyl dosud vyhoštěn. Dva muži žijí na ubytovně pro běžence, tři v soukromí. Jeden z mužů dostává od státu podle informací Bildu 1000 euro měsíčně (asi 25 tisíc korun) a má placené zdravotní pojištění. Ti, co mají rodiny, získávají ze systému ještě více peněz. Stát jim například platí školku, všichni mají placené kurzy němčiny.

„Nyní zkoumáme nárok na pobyt u dvou lidí, kteří zde v rámci slučování rodin mají rodinné příslušníky,“ uvedl mluvčí imigračního úřadu. Na tom, jaký status somálští piráti mají, v podstatě nezáleží, upozorňuje Bild.

Somálské velvyslanectví v Německu totiž není podle Hamburku schopné vydat mužům pasy, a ti tak nadále zůstávají ve městě a německý stát je živí prostřednictvím štědrého sociálního systému, dodává Bild.

Reklama

Výběr článků

Načítám