Hlavní obsah

Kněz pašoval do Švýcarska statisíce v hotovosti

Kuriózní případ odhalili celníci na hranici mezi Německem a Švýcarskem. Německý kněz se pokoušel propašovat do Švýcarska tisíce eur v hotovosti, napsal server heute.at. V přepočtu na koruny to bylo přes půl miliónu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Během kontroly vlaku z Mnichova do Curychu celníci zadrželi 79letého kněze. Na rutinní otázku, jak vysokou hotovost má u sebe, kněz odpověděl, že jsou to tři tisíce eur (75 tisíc korun). Celníci ale u něj záhy nalezli v hotovosti 19 700 eur (492 500 korun).

„Lhal, větší část peněz měl pečlivě ukrytou,“ uvedl mluvčí celníků. Proč farář převážel tak vysoký obnos v hotovosti do Švýcarska, není jasné. Stejně tak je velkou neznámou, jak a zda vůbec ho potrestá sama církev.

Pohyb hotovosti v rámci zemí Evropské unie je přísně hlídán ve snaze omezit šedou ekonomiku. Pokud se v rámci EU snaží člověk převézt víc než 10 tisíc eur (250 tisíc korun), má povinnost oznámit to celnímu úřadu.

Celnímu úřadu se oznamuje i finanční transakce při mezinárodním bankovním převodu u částky přesahující 10 tisíc eur, na rozdíl od převozu hotovosti se ale o oznámená stará finanční instituce, která příkaz provádí.

Reklama

Výběr článků

Načítám