Hlavní obsah

Rodinám k záchraně chybělo 30 metrů. Velitel hasičů při prohledávání spáleniště v Řecku plakal

Atény
Aktualizováno

Přestože jsou požáry v Řecku již na ústupu, plameny mnohým lidem obrátily životy doslova naruby. Oheň si vyžádal nejméně 74 životů. Na dvě stovky lidí utrpělo zranění a mnoho jich je v kritickém stavu, tisíce přišly o své domovy a majetek. Vláda premiéra Alexise Tsiprase mluví o národní tragédii. Záchranáři a hasiči do smrti nezapomenou na hrůzné nálezy v místech, kde plameny řádily a lidé nestihli včas uprchnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mati našli záchranáři ohořelá těla 26 lidí, kteří nestihli před požárem včas utéctVideo: Reuters

 
Článek

Nejhorší situace je u přístavního města Rafina, které se nachází zhruba 25 kilometrů východně od Atén. Mnoho obyvatel metropole tam má víkendové domy, v nichž trávili se svými rodinami léto. Starosta města Rafina Vangelis Burnus potvrdil, že počty obětí budou stoupat. „Procházíme dům od domu. Nacházíme další a další ohořelá těla. Zatím máme kolem šesti desítek obětí. V oblasti bylo zničeno kolem 1200 domů,“ řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na zcela spálenou obec Mati v ŘeckuVideo: AP

Kdo měl štěstí, tomu se podařilo prchnout na pláž. Mnozí lidé skákali do vody, aby se zachránili, další zachraňovali na svých loďkách rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté na gumových člunech, popsala situaci agentura DPA. Přes moře se podle ní z postižených oblastí podařilo evakuovat nejméně 700 lidí.

Foto: Novinky s Mapy.cz a NASA

Požáry v Řecku

„Mati už neexistuje”

Dalším velmi postiženým místem je obec Mati východně od Atén. V jednom z vyhořelých domů našli hasiči ženu, jak objímá své dítě a snaží se ho do poslední chvíle chránit před plameny. Marně.

Právě v Mati nalezli záchranáři 26 ohořelých mrtvol. Lidé se pokoušeli uniknout a prchali směrem na pobřeží. Tam to ale nestihli. Ztratili se v hustém dýmu. V zoufalství se objali a tak našli jejich ohořelá těla i záchranáři. „Velitel plakal,“ popisoval jeden z místních reportérů situaci. K moři to měli pouhých 30 metrů. Mezi mrtvými bylo i několik dětí.

„Mati už neexistuje,“ řekl Burnus. Oheň tam zničil přes tisícovku domů a 300 vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám