Hlavní obsah

Požáry u Atén vyhnaly stovky lidí, dým zahalil i Akropoli

Atény
Aktualizováno

Dva rozsáhlé lesní požáry, které hoří u Atén, si vynutily evakuaci stovek lidí. Západně od řecké metropole ohnivý živel zničil desítky domů a aut. Podle meteorologů se očekává, že kvůli silnému větru a vysokým teplotám se požáry dál rozšíří. Večer řecké úřady vyhlásily nouzový stav v oblastech dvou ze tří požárů, které zuří v okolí Atén.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár v AténáchVideo: AP

 
Článek

Požáry si vyžádaly zatím šest zraněných. Řecké námořnictvo zahájilo evakuaci lidí, které plameny zahnaly na pobřeží východní Atiky. Řecký premiér Alexis Tsipras, který kvůli ohni předčasně ukončil návštěvu v Bosně a vrací se do vlasti, označil situaci ze velmi vážnou. Řecká civilní obrana oznámila, že požádá o pomoc Evropskou unii.

Nejhorší je situace v hornaté oblasti severně od turisty oblíbeného města Kinéta zhruba 50 kilometrů západně od Atén, kde požár donutil stovky místních obyvatel opustit své domovy, zejména letní sídla. Dým z něj zakryl v průběhu dopoledne oblohu až nad aténskou Akropolí.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Dým nad Akropolí

Na hašení požáru bylo podle nejnovějších informací nasazeno 225 hasičů, 64 hasičských vozů, pět protipožárních letadel a sedm helikoptér. Hašení podle úřadů hatí silný vítr, který plameny rozdmýchává. Záznam řecké televize Skai ukazuje oblaka dýmu, hořící zahrady u domů a obyvatele, kteří z místa ujíždí ve vozech a na mopedech. Přítomnost nedýchatelného hustého kouře vedla také k uzavření dálnice spojující Atény s Korinthem, což způsobilo v oblasti dopravní zácpy.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Dým stoupající z požáru u Kinéty

Odpoledne vypukl požár také na svazích pohoří Pendeli východně od Atén, kde bylo nasazeno v úvodu 50 hasičů s 20 protipožárními vozidly. Plameny se snaží uhasit také tři cisternová letadla a jeden vrtulník. Oheň je na některých místech vzdálen jeden kilometr od obytných stavení. Očekává se, že i tam bude nutné přistoupit k preventivní evakuaci místních obyvatel.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Kvůli požáru lesa u Kinéty byla odkloněna doprava.

Podle řeckých hasičů bylo za posledních 12 hodin nahlášeno 14 požárů v lesních porostech a zemědělských oblastech. V pondělí hořelo i na Krétě.

Lesní požáry jsou v Řecku během suchých a horkých let běžné. Dosud nejhorší požár si v roce 2007 vyžádal na jihu Řecka více než 60 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám