Hlavní obsah

Trump přiletěl do Británie

– Londýn

Americký prezident Donald Trump přiletěl ve čtvrtek odpoledne na návštěvu Velké Británie, kam dorazil z Bruselu, kde se účastnil summitu NATO. Během návštěvy se má sejít s britskou královnou Alžbětou II. S britskou premiérkou Theresou Mayovou má jednat o vzájemném obchodu, bezpečnostních otázkách, ale i o odchodu Spojeného království z Evropské unie a o Blízkém východu.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Donald Trump s manželkou Melanií vystupuje z letadla na letišti Stansted.

Článek

„Myslím, že mě mají ve Velké Británii velmi rádi, myslím, že souhlasí s mým přístupem k imigraci. Vidíte, co se děje ve světě s imigrací. Myslím, že to je důvod brexitu,“ prohlásil Trump k protestům, které se čekají během jeho návštěvy. Nad Londýnem se má vznášet balón v podobě karikatury jeho obličeje.

Trump ještě před odletem řekl, že si není jistý, zda Britové, kteří „hlasovali pro odchod“, dostanou to, pro co hlasovali. Britská premiérka ve čtvrtek zveřejnila plán odchodu z Unie, který ale počítá například s tím, že obchodní spory bude řešit evropský soud. [celá zpráva]

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Protitrumpovský transparent na Vaxhaullském mostě v Londýně

Večer se Trump s manželkou Melanií zúčastní večeře v Blenheimově paláci, kterou pořádá premiérka a kde bude 150 hostů.

V pátek bude Trump s Mayovou jednat a společně zhlédnou společné cvičení britských a amerických protiteroristických sil. V pátek se také americký prezident setká se s královnou. V sobotu si zahraje golf ve skotském Turnberry, tato část návštěvy je však považována za soukromou.

Reklama

Výběr článků

Načítám