Hlavní obsah

Drony, termokamery, skenery na otisky. Bavorsko zpřísňuje kontroly na hranicích s Českem

Pasov

Bavorský premiér Markus Söder v pondělí slavnostně otevřel centrálu pohraniční policie v Pasově. Největší spolková země tak získala své vlastní pohraničníky, kteří budou mít podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna primárně na starost boj s přeshraniční kriminalitou. V případě německo-české hranice je to hlavně obchod s drogami.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder (vlevo) a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann si prohlížejí dron, který bude mít pohraniční policie k dispozici.

Článek

„Kontroly zintenzivníme, především ve třicet kilometrů širokých pásech podél státní hranice s Rakouskem a Českem. A také na silnicích a železničních tratích se zvýšeným významem pro přeshraniční provoz,“ uvedl Herrmann.

Bavorsko tím jde proti současným zvyklostem, kdy ochranu hranic běžně zajišťuje spolková policie. Do roku 2023 chce počet příslušníků rozšířit ze současných 500 na tisícovku. Pohraniční policii rovněž vybaví novou technikou za 14 miliónů eur (asi 364 miliónů korun), sdělil Herrmann.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

V Pasově otevřeli novou služebnu pohraniční policie.

Hlídkové vozy tak budou mít nově k dispozici například mobilní skenery otisků prstů, termokamery, chytré telefony, tablety, zařízení na noční vidění a další. Policisté také budou moci využívat drony a k dispozici budou mít i speciální vozy, které budou fungovat jako mobilní kanceláře.

„Dáváme signál, že chceme, aby bavorské pohraničí bylo bezpečnější. Nejvyšší prioritou je pro nás ochrana obyvatel,“ uvedl Söder. Kontroly se budou dělat v příhraničním pásmu do 30 kilometrů od hranic a rovněž na letištích a nádražích s mezinárodním významem.

Bavorsko věří, že se jeho krokem inspirují další spolkové země. Herrmann zdůraznil, že bavorská pohraniční policie nemá nic společného se současným sporem mezi sesterskými vládními stranami CDU a CSU o migrační politiku. Zřízení zemské policie bylo podle jeho slov plánováno několik měsíců. Bavorská pohraniční policie přitom bude mít pravomoc spolupracovat se spolkovou policií.

Německo bojuje především s přílivem metamfetaminu. Loni německá policie zaznamenala 2127 deliktů souvisejících s obchodováním s touto drogou.

Reklama

Výběr článků

Načítám