Hlavní obsah

Kvóty jsou minulostí. Evropa se dohodla na dalším postupu v migraci

– Brusel • Aktualizováno

Vrcholní představitelé osmadvacítky se dohodli na dalším postupu v řešení migrační krize. Kvóty jsou minulostí, vzniknout by naopak měla speciální centra pro posuzování azylových nároků. Dohoda je součástí kompromisu, kterého se podařilo dosáhnout po hodinách složitého vyjednávání. Itálie, která patří k migrací nejpostiženějším zemím, se ve čtvrtek rozhodla blokovat přijetí jakýchkoli závěrů.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová má opět důvod k úsměvu. Noční jednání vedlo k dohodě.

Článek

Členské státy budou moci na svém území zřídit střediska, kde budou rychle posuzovat jednotlivé žadatele o azyl. Unie také bude pracovat na konceptu středisek mimo Evropu, nejspíš v severní Africe.

Díky evropské spolupráci jsme nakonec zvítězili
francouzský prezident Emmanuel Macron

Možnosti konceptu „vyloďovacích platforem”, tedy středisek ve třetích zemích, má urychleně začít zkoumat Evropská komise ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizací pro migraci (IOM), a to tak, aby vše bylo v souladu s mezinárodním právem.

„Po devíti hodinách diskuse jsme došli k dohodě. Díky evropské spolupráci jsme nakonec zvítězili,” prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron při odchodu ze čtvrteční večeře, která se protáhla do pátečního úsvitu.

„Evropa bude migračním tlakům čelit ještě dlouho. Musím této výzvě čelit a zároveň se držet svých skutečných hodnot,” dodal Macron.

Odteď musí souhlasit všichni

Podle českého premiéra Andreje Babiše je také důležité, že všichni v EU opustili problematiku přerozdělování migrantů podle kvót. Český premiér tím narážel na další část noční domluvy, která předpokládá, že případná dohoda na reformě unijního azylového systému musí být dosažena konsenzem, tedy se souhlasem všech zemí bloku. Státy o ní neúspěšně jednají od roku 2016.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Zleva: rakouský kancléř Sebastian Kurz, německá kancléřka Angela Merkelová, český premiér Andrej Babiš a lucemburský premiér Xavier Bettel.

„Kvóty byly téma čtyři roky a teď už tuto problematiku každý opustil, byl to velký boj. V4 byla jednotná a dosáhli jsme svého,” zhodnotil Babiš výsledky jednání.

Italové jednání blokovali

Summit už ve čtvrtek v podvečer zdramatizoval italský premiér Giuseppe Conte, který rozhodl zablokovat přijetí celkových závěrů vrcholné schůzky, dokud nebudou zohledněny požadavky Říma k migrační problematice. [celá zpráva]

Následující hodiny jednání přinesly kompromis, který sice znamená ústup od původního požadavku Itálie, aby ostatní země EU převzaly spoluodpovědnost za migranty ze Středozemního moře, přesto byl nakonec pro Conteho přijatelný.

„Itálie po tomto EU summitu již není osamocena,” prohlásil Conte, který výsledek rovněž považuje za vítězství.

Sankce pro Rusko a cla pro USA

Vrcholný Summit Evropské unie ale nebyl jen o migraci. Státníci se jednoznačně shodli na uvalení evropských cel na některé americké výrobky v reakci na rozhodnutí USA o clech na dovoz hliníku a oceli z osmadvacítky.

Na programu byly také ekonomické sankce vůči Rusku. Představitelé členských států se dohodli, že je prodlouží o další půlrok.

Anketa

Věříte, že nově navržená opatření omezí ilegální migraci do Evropy?
Ano, konečně to vypadá nadějně
4,4 %
Ne, zas jen plkají a skutek utekl
93,3 %
Je mi to fuk, v ČR migranti beztak nejsou
2,3 %
Celkem hlasovalo 916 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám