Hlavní obsah

Einstein se podle BBC v denících vyjadřoval jako rasista

Světoznámý fyzik Albert Einstein ve svých soukromých denících z cest po Blízkém východě a Asii neskrýval rasistické a xenofobní názory. Obzvlášť nevybíravě se vyjadřoval o Číňanech. Zápisky pocházejí z doby před druhou světovou válkou, tedy než se Einstein stal humanistou, který rasismus a nespravedlnost odsuzoval, napsal server BBC.

Foto: Wikimedia Commons

Albert Einstein

Článek

V denících z října 1922 až března 1923, které byly nedávno poprvé zveřejněny, Einstein mnohdy vyjadřuje negativní a zobecňující názory na cizince; o Číňanech tak například píše, že jsou „pracovití, špinaví a omezení“.

Vědcovy rasistické názory jsou podle BBC překvapivé i proto, že se Einstein později stal obhájcem občanských práv v USA a rasismus označoval za „nemoc bělochů“. Einsteinova cesta vedla ze Španělska na Blízký východ a poté přes Cejlon (dnes Srí Lanka) do Číny a Japonska.

Po příjezdu do egyptského přístavu Port Said fyzik napsal, že na loď přicházejí prodávat své zboží lidé „každého odstínu“, a dodal, že je to, „jako kdyby je chrlilo peklo“. Při návštěvě na Cejlonu si Einstein zapsal, že tu „žijí v hrozné špíně a smradu, dělají málo a potřebují málo“.

Fyzika nejvíc znechutili Číňani

Nejostřeji se vědec vyjadřoval o Číňanech. Napsal například, že by bylo „škoda, kdyby Číňané vytlačili všechny ostatní rasy“, a čínské děti označil za „bezduché a omezené“. Číňany také nazval například „podivným stádním národem“ s tím, že jsou „více automaty než lidmi“. Na závěr vědec napsal, že mezi čínskými muži a ženami „není velký rozdíl“.

Einsteinova teorie relativity změnila chápání času a prostoru, ale jeho deníky jsou důkazem, jak moc se jeho názory v průběhu života měnily, shrnul v analýze Chris Buckler z BBC.

Zápisky mohou poškodit pověst muže oslavovaného nejen jako vědce, ale i humanistu. Rasistické poznámky byly podle BBC napsány před tím, než Einstein spatřil, k čemu vedl rasismus v USA a v Německu, odkud po Hitlerově nástupu uprchl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám