Hlavní obsah

Švagr španělského krále musí do pěti dnů nastoupit do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švagr španělského krále Iňaki Urdangarin musí do pěti dnů nastoupit do vězení, rozhodl soud na Mallorce. Manžel královy sestry Cristiny byl loni odsouzen k šesti letům vězení v kauze daňových podvodů a zpronevěry veřejných fondů.

Foto: Enrique Calvo, Reuters

Iňaki Urdangarin, švagr španělského krále

Článek

Trest v délce osmi let hrozil i Cristině, ta nakonec byla obžaloby zproštěna, ale musela zaplatit pokutu ve výši 265 088 eur (7,162 miliónu korun). Pokutu ve výši přes 500 tisíc eur dostal také její manžel.

Podle deníku La Vanguardia má Urdangarin dvě možnosti, jak odvrátit pondělní nástup do vězení. Výkon trestu může odložit ústavní soud, pokud přijme k projednání stížnost na porušení základních práv, kterou zřejmě advokáti Urdangarina podají. Není ale obvyklou praxí tohoto soudu odkládat výkon trestu, pokud je vyšší než pět let. Královský švagr může také podat žádost o prominutí trestu, kterou by řešila španělská vláda.

Až do pondělí se může Urdangarin volně pohybovat, a vrátit se tak do Švýcarska, kde se svou ženou a dětmi žije. Pokud nenastoupí v pondělí dobrovolně výkon trestu, bude na něj vydán zatykač.

Zpronevěřili šest miliónů eur

V kauze Nóos, která dostala jméno podle nadace podporující sportovní projekty v Katalánsku, čelilo obžalobě celkem 17 lidí.

V čele nadace stáli bývalý vrcholový házenkář a švagr krále Urdangarin a jeho společník Diego Torres. Ti podle obžaloby inkasovali peníze od regionálních vlád na veřejné zakázky, na něž pak najímali spřízněné firmy. Celkem mělo být přes nadaci Instituto Nóos podle prokuratury zpronevěřeno asi šest miliónů eur (asi 162 miliónů Kč).

Trest tři roky a osm měsíců vězení dostal také bývalý premiér baleárské regionální vlády a někdejší ministr životního prostředí španělské vlády Jaume Matas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám