Hlavní obsah

Londýn shazuje následky brexitu na EU, nenecháme se dojmout, varuje vyjednavač Barnier

Brusel

Unijní vyjednávač pro odchod Velké Británie z Evropské unie Michel Barnier pátek připustil, že obě strany mají rozdílné názory na klíčové problémy a že ještě bude třeba hodně práce k dosažení dohody o brexitu. Varoval přitom, že unie se „nenechá dojmout” Londýnem při jednání o budoucím partnerství.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vyjednavač EU s Velkou Británií Michel Barnier

Článek

„Nenecháme se dojmout touto 'hrou na svalování odpovědnosti',” řekl Barnier novinářům s tím, že „někteří lidé” v Británii se snaží přenést na unii odpovědnost za následky brexitu.

Barnier dal také najevo, že uspořádání, které má zabránit takzvané tvrdé hranici mezi Irskem a Severním Irskem, nebude možné rozšířit na celou Británii, jak navrhl Londýn.

Spor o Severní Irsko

Čtvrteční britský návrh uchovat otevřené hranice pro zboží a služby mezi Severním Irskem a Irskem je podle vyjednávače nejasný a „budí více otázek, než dává odpovědí”. Podle britského návrhu by Británie zůstala v celní unii s EU i další rok po téměř dvouletém přechodném období po brexitu.

„Dovolte mi, abych řekl velmi jasně, že co je určeno pro území o velikosti Severního Irska, nemusí být nutně uskutečnitelné pro celé Spojené království,” poznamenal vyjednávač.

Británie má opustit EU na konci března příštího roku, ale do října musí být vyjednána dohoda o jejím odchodu, aby ji parlamenty v členských zemích unie stihly ratifikovat. Obě strany se také shodly na myšlence přechodného období až do konce roku 2020, aby byl čas dojednat dohodu o volném obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám