Hlavní obsah

Do Bosny proudí tisíce migrantů. Nikdo neví kudy

– Sarajevo

Bosenské úřady od začátku roku zaregistrovaly 5664 migrantů, z nichž 5065 vyjádřilo úmysl požádat v Bosně a Hercegovině o azyl. Žádost jich ale skutečně podalo jen 437. Ve středu o tom podle srbské agentury Beta informoval bosenský ministr bezpečnosti Dragan Mektić s tím, že neví, kudy migranti do země přišli.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na tiskové konferenci v Sarajevu ministr rovněž mimo jiné řekl, že během uplynulého víkendu přišel do Bosny ilegálně větší počet migrantů, víc než 350. Na bosenské území se přitom dostali nějakou novou cestou, kterou se úřadům ještě nepodařilo zjistit.

„Během víkendu jsme měli zvýšení počtu ilegálních migrantů, kteří se dostali do Bosny a Hercegoviny. Někde se jim podařilo objevit cestu, kterou jsme ještě neidentifikovali,” přiznal Mektić.

Krizový summit

Ministr rovněž potvrdil, že se ve čtvrtek v Sarajevu sejdou představitelé všech zemí západního Balkánu postižených migrační krizí. Hledat podle něj budou řešení a způsob zastavení migrace.

V této souvislosti si také Mektić postěžoval na neupřímnost ohledně vzájemně poskytovaných informací o problému. „Všechny země registrovaly o polovinu méně migrantů než Bosna. To znamená, že nejsme upřímní, protože ilegální migranti někudy procházejí,” konstatoval.

Bosna se nově stala klíčovou zemí na nové migrační trase do západní Evropy. V roce 2017 bosenské úřady zaznamenaly jen 755 běženců. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám