Hlavní obsah

Šéf AfD Gauland žehlí své výroky o Hitlerovi a nacismu

Nechtěl jsem zločiny národního socialismu zlehčovat, prohlásil v pondělí spolupředseda strany Alternativa pro Německo (AfD) Alexander Gauland. Po tvrdé kritice napříč politickým spektrem, které se mu dostalo za sobotní výroky o tom, že éra Adolfa Hitlera a nacismu byla jen „ptačím trusem na jinak velkolepé tisícileté historii Německa“, se v pondělí omlouval a vysvětloval.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Gauland

Článek

Pro nacismus podle svých slov použil „nejhlubší pohrdání“. „Nacismus jsem označil za muší trus. To je jedna z nejvíce pohrdavých charakteristik, které německý jazyk zná,“ řekl. Agentura DPA ale připomněla, že Gauland mluvil o ptačím, nikoli muším trusu.

Bez ohledu na to, komu trus Gauland přisoudil, důležitější je samotný základ slovního spojení - „(Vogel)schiss” (kde Vogel = pták, pozn. red.). Pro jeho popis agentury používají slušný jazyk, zatímco v originále jde o vulgaritu. Část smyslu vyřčeného výroku se tak v překladu skutečně mohl vytratit.

„Je mi líto, jaký dojem projev vyvolal. Nebylo mým záměrem oběti tohoto zločineckého systému bagatelizovat nebo se jim vysmívat,“ řekl.

Gauland v sobotu na sjezdu mládežnické organizace AfD v Seebachu řekl, že „Hitler a nacisté jsou jen ptačí trus na více než tisíci letech úspěšných německých dějin.“ Výrok padl poté, co se předseda AfD přihlásil k zodpovědnosti Němců za nacistický režim, který má na svědomí smrt miliónů lidí.

„Ano, hlásíme se k zodpovědnosti za těch 12 let... Máme ale slavné dějiny a ty, milí přátelé, trvají déle než těch zatracených 12 let,“ řekl.

Za tyto výroky si vysloužil kritiku nejen od řady německých politiků včetně prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera či předsedy parlamentu Wolfganga Schäubleho, ale od jeho slov se distancoval i druhý spolupředseda AfD Jörg Meuthen. Označil ho za „nešťastný“, v kontextu celého projevu je podle něj ale jasné, „že v žádném případě šokující krutosti doby nacismu nezlehčoval, ani nerelativizoval“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám