Hlavní obsah

Francouzská krajně pravicová Národní fronta má nový název

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzská krajně pravicová Národní fronta (FN) změnila název na Národní sdružení (RN). Tento akt má straně pomoci distancovat se od její antisemitské a rasistické minulosti, získat nové stoupence a na politické scéně spojence. Změnu názvu navrhla v březnu předsedkyně strany Marine Le Penová.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Marine Le Penová

Článek

„Svět se mění a my také. Ve světě a v Evropě fouká nový vítr,“ prohlásila Le Penová. Pro změnu názvu podle jejích slov hlasovalo přes 80 procent členů strany.

Bývalý předseda strany a její otec Jean-Marie Le Pen krok své dcery ostře zkritizoval. Nový název označil za zradu, "ostudné mazání identity" strany a nejdrsnější ránu, jakou kdy strana od svého vzniku v roce 1972 dostala. Le Pen byl šéfem FN téměř 40 let.

Národní fronta loni utrpěla porážku v prezidentských volbách, když Le Penová výrazně prohrála ve druhém kole s Emmanuelem Macronem. V červnových parlamentních volbách do 577členného Národního shromáždění získala strana osm křesel, čímž si o šest polepšila.

Strana, která se staví proti evropské integraci a proti imigraci, se od té doby pokouší přiblížit k hlavnímu proudu francouzské politické scény. Nechce už být vnímána jako protestní hnutí, ale potenciální vládní síla. Pod vedením Le Penové se Národní fronta distancovala od rasismu. Nyní hlásá politiku silného státu podporujícího sociální zabezpečení, který má být určen pouze "pravým Francouzům" a chránit je před globalizací a před "islamizací" Francie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám