Hlavní obsah

Zažila sedm papežů a 13 britských premiérů. Alžběta II. slaví 65 let od korunovace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přesně 65 let uplyne v sobotu od chvíle, kdy byla ve Westminsterském opatství korunována Alžběta II., panovnice Velké Británie. Dvaadevadesátiletá královna je nejdéle vládnoucím britským panovníkem, překonala královnu Viktorii (panovala 63 let a sedm měsíců). V Británii se během Alžbětina panování vystřídalo 13 premiérů a premiérek, ve Vatikánu se vyměnilo sedm papežů, člověk vstoupil na Měsíc, byla postavena a zbourána Berlínská zeď.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská panovnice slaví 65. výročí korunovaceVideo: Reuters

 
Článek

Alžběta na trůně vystřídala svého otce, krále Jiřího VI., který 6. února 1952 zemřel. Zpráva o jeho smrti ji zastihla v Keni, kde měla s manželem princem Philipem zastávku při své cestě do Austrálie a na Nový Zéland. Alžběta se ujala svých povinností, korunovace se uskutečnila až 2. června 1953.

Foto: Pool, Reuters

Královna Alžběta II.

Událost díky televiznímu přenosu sledovaly tehdy milióny lidí asi 12 miliónů naslouchalo prostřednictvím rozhlasu. Pro Alžbětu to ovšem příliš příjemný zážitek nebyl, jak se svěřila v rozhovoru pro BBC. Cestu zlatým kočárem z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství a zpět označila za „strašnou”. Kočár je totiž podle panovnice odpružený jen koženými řemeny.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Koruna svatého Edvarda a jablko na výstavě k 65. výročí korunovace královny Alžběty II.

Své si vytrpěla i s víc než dva kilogramy těžkou korunou, kterou měla na hlavě během slavnostní ceremonie. Ta byla připravena v roce 1937 pro korunovaci jejího otce Jiřího VI. „Naštěstí jsme měli s tátou stejný tvar hlavy,“ uvedla Alžběta v dokumentu BBC s tím, že se klenot nemusel výrazně upravovat. S korunou na hlavě se podle panovnice nemůže podívat dolů a číst si text projevu. „Jinak si člověk může zlomit vaz a koruna spadne dolů," řekla Alžběta II.

Koruna britského impéria má tvar podobný koruně sv. Eduarda a je na ní 2868 diamantů, 273 perel, 17 safírů, 11 smaragdů a 5 rubínů.

Reklama

Výběr článků

Načítám