Hlavní obsah

Neúspěšný žadatel o azyl v Německu se přímo na úřadu zapálil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Göppingen

Pětatřicetiletý Íránec se v úterý odpoledne zapálil v Göppingenu na jihu Německa na protest proti tomu, že mu odmítli udělit azyl. Čin spáchal přímo na úřadu zemské rady. Uvedly to web časopisu Der Spiegel a agentura DPA. Podle policie utrpěl vážná zranění a musela ho do nemocnice přepravit helikoptéra.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Finanční referent Günter Stolz označil událost za dramatickou, podle něj vyvolala velké obavy. „Křik zraněného slyšelo hodně lidí,“ uvedl. Budova byla částečně evakuována.

Podle policie dorazil Íránec na úřad v poledne a požádal o pomoc dvě zaměstnankyně, kterým ukázal rozhodnutí o zamítnutí azylu. Ženy muži pomoc přislíbily, v tu chvíli Íránec vytáhl z batohu láhev, polil se hořlavinou a zapálil se.

Podle pracovníků úřadu se chtěl nejspíš zabít, ale další zaměstnanec uhasil plameny pomocí ručníků.

Německo se potýká s následky rozsáhlé migrační vlny, do země od roku 2015 přišlo přibližně 1,4 miliónu běženců zejména z Blízkého východu. Odmítnuté žadatele o azyl se Berlín snaží přimět k návratu do vlasti, případně je deportovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám