Hlavní obsah

Zabijte mě, než zabiju vás, křičel terorista s nožem v Paříži

Čečenec, který v sobotu večer v centru Paříže zabil nožem muže a další čtyři lidi zranil, volal „zabijte mě, než zabiju vás“ a Alláhu akbar (Bůh je veliký). Pachatele policie zastřelila.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Útočník jednoho muže nožem zabil a další čtyři pobodal.

Článek

Mladý Čečenec si pro útok vybral oblast plnou restaurací a barů. „Křičel ‘zabijte mě, než zabiju já vás‘ a také použil slova Alláhu akbar,“ citoval vyšetřovatele britský deník Mirror.

Podle zdroje muž útočil nožem na náhodné kolemjdoucí, snažil se jim podříznout hrdla. Jednoho 29letého muže zabil, další dva lidé skončili v nemocnici vážně zranění, ale mimo ohrožení života. Dalšího muže a ženu zranil lehce. V té době na místo dorazila policie, která útočníka zastřelila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník v Paříži bodal do lidí a jednoho zabil. Policie ho zastřelilaVideo: Reuters

K útoku došlo v 9 hodin večer. Svědci popisují mladého vousatého muže v tmavých teplákách. Snažil se předtím dostat do několika barů a restaurací, lidé ho ale nechtěli pustit.

Číšník z jedné z restaurací AFP řekl. „Viděl jsem ho s nožem v ruce. Vypadal jako šílenec“. Muž u sebe neměl doklady, policie ho ale dokázala identifikovat. Jeho jméno dosud nezveřejnila. Podle agentury vyšetřování případu převzal protiteroristický útvar.

Stanice BFM TV uvedla, že Čečenec je ruský občan, ale podle agentury AP měl francouzské doklady. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, ale ta se hlásí téměř ke všem útokům v Evropě.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci zdůraznil, že Francie neustoupí "nepřátelům svobody". Ve svém vyjádření na Twitteru rovněž pochválil policisty, kteří zneškodnili útočníka. „Francie znovu platí krví, ale neustoupí ani o píď nepřátelům svobody," napsal Macron.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám