Hlavní obsah

V Británii začal soud s lékařkou, která při porodu utrhla dítěti hlavu

– Manchester

Ve Velké Británii ve čtvrtek začal soud s gynekoložkou, která před čtyřmi lety kvůli chybnému odhadu situace při porodu utrhla hlavu ještě nenarozeného dítěte, jež pak zůstala v děloze jeho matky. Dítě bylo v opačné pozici a lékařka se ho snažila vytáhnout ven za nohy, místo aby provedla císařský řez. Ve čtvrtek o tom informoval deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Třicetiletá pacientka, která kvůli špatnému rozhodnutí lékařky přišla o své ještě nenarozené dítě, nakonec musela císařský řez stejně podstoupit, aby mohli lékaři hlavu dítěte z dělohy vyprostit. Následně ji přišili k tělu mrtvého dítěte, aby si ho mohla matka pochovat a rozloučit se ním.

Obviněná Vaishnavy Laxmanová při porodu pochybila hned několikrát. Odmítla porod přirozenou cestou přerušit, císařský řez nepovolila a odmítla navíc pacientce podat léky na tišení bolesti. Vyzývala ji navíc, aby tlačila, a současně tahala za nohy ve chvíli, kdy bylo děložní hrdlo pacientky otevřeno jen na dva až tři centimetry. Běžně je přitom bývá otevřeno až na deset centimetrů.

Dítě se navíc rovněž rodilo předčasně, pacientce vyhřezl pupečník. Znalci se tak shodli, že za popsaných okolností by porod přirozenou cestou neměl připadat v úvahu.

Matka k soudu přinesla plyšáky

K tragédii došlo už v březnu roku 2014 v nemocnici Ninewells ve skotském městě Dundee. Před soud v Manchesteru se ale případ dostal až nyní. Pacientka a lékařka se před tribunálem poprvé od tragického porodu setkaly tváří v tvář.

„Neodpustím vám. Neodpustím vám,“ opakovala žena, která do soudní síně přinesla dva plyšové medvědy. Lékařka se beze slov dívala do země. Jaký trest jí hrozí v případě, že bude shledána vinnou, britská média neuvádějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám