Hlavní obsah

Zeman hájil v Polsku kácení v Bělověžském pralese

– Varšava

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek ve Varšavě zastal Polska v jeho sporu s Evropskou komisí o kácení v chráněném Bělověžském pralese. Každá země má mít podle českého prezidenta právo nakládat se svými surovinovými zdroji, a to včetně lesa.

Foto: David Taneček, ČTK

Prezidenti Miloš Zeman a Andrzej Duda

Článek

Zeman to řekl na tiskové konferenci po setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou, kterého pozval na návštěvu České republiky, přijmout ho chce v Lánech.

Oba prezidenti podle Zemana mluvili o pokusech rozvrátit visegrádskou skupinu a vnutit jí vůli Evropské komise v některých věcech, které narušují princip subsidiarity. Zeman podotkl, že každá země má mít právo rozhodovat o svých vnitřních záležitostech, a to včetně práva nakládat s vlastními surovinovými zdroji, tedy i s lesem. Dotkl se tak sporu o Bělověžský prales na polsko-běloruském pomezí. Zeman prales navštíví v pátek. Řekl, že jeho návštěva má být vnímána jako výraz solidarity s Polskem.

Dodal, že visegrádské státy (skupina V4) ČR, Polsko, Slovensko a Maďarsko by měly v EU vytvořit „jakousi nedělitelnou jednotku, která by prosazovala své zájmy” například v otázce migrační krize a přerozdělování uprchlíků.

Foto: David Taneček, ČTK

Prezident Miloš Zeman ve Varšavě

Kvůli kácení se Polsko ocitlo před Soudním dvorem EU. Evropská komise podala na Polsko loni v létě žalobu za jeho lesnické zásahy a rozsáhlou těžbu v chráněném pralese. Unijní soud dal v polovině dubna komisi za pravdu. Těžbu Polsko hájilo bojem proti lýkožroutu smrkovému.[celá zpráva]

Polsko je druhou zemí, kterou Zeman navštívil

Polsko je druhou zemí, kterou Zeman navštívil po svém znovuzvolení. V dubnu byl na Slovensku. Duda mu za to poděkoval, svědčí to podle něj o tom, jak důležité jsou pro Zemana a českou politiku česko-polské vztahy.

Foto: David Taneček, ČTK

Prezidenti ČR a Polska Miloš Zeman a Andrzej Duda

Zeman byl v prezidentském paláci ve Varšavě přijat s vojenskými poctami. Nejprve se setkaly prezidentské páry, pak následovalo jednání hlav obou států a jejich kancléřů. Před tiskovou konferencí se pak sešly národní delegace.

Zeman se s Dudou setkal už několikrát. Polský prezident byl naposledy v Česku v březnu 2016, Zeman v Polsku v říjnu 2016 na summitu prezidentů V4.

Zeman se ještě dnes odpoledne setká na úřadu vlády s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a s maršálkem (předsedou) polského Senátu Stanislawem Karczewským.

Foto: David Taneček, ČTK

Prezident Miloš Zeman (druhý zleva) s českou delegací se setkal v prezidentském paláci ve Varšavě s polským prezidentem Andrzejem Dudou (druhý zprava) a polskou delegací.

Zeman se s manželkou Ivanou pokloní u památníku neznámého vojáka a květinu položí český prezident také u pomníku obětem tragédie u ruského Smolenska. Tam před osmi lety havaroval polský vládní letoun. O život tehdy přišel prezident Lech Kaczyński a desítky dalších důležitých polských činitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám